Gäller svensk lag även utländska företag?

  • Publicerad 16:11, 18 maj 2021

Cassandra Larson jobbar som konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Det är en tjänst som tillhandahålls av Göteborgs Stad för att ge dig som kommuninvånare gratis konsumentrådgivning till oberoende och nyttig information.

Konsumentrådgivare. Cassandra Larsson. Foto: Markus Andersson

Var vaksam när du handlar från okända sajter!

Fråga: Jag beställde en klänning för 400 kronor från en sajt med kläder och väskor, allt stod på svenska på deras hemsida. Efter ett tag fick jag ett trackingmeddelande om att varan skickats från Kina och kommit till Hongkong för flygfrakt. När varan nådde Sverige fick jag ett SMS om att jag skulle betala 85 kronor i tull. Jag gjorde detta och efter en vecka kom ”klänningen” i brevlådan. När jag öppnade paketet så var det ingen klänning utan ett par kopior på Ray-Ban solglasögon i mycket dålig kvalitet. Jag har gått in på sajten igen och skrivit till deras kundtjänst och klagat men inte fått något svar.

Vad kan jag göra för att reklamera varan och vad har du för erfarenhet av detta? Är det ens någon idé att försöka få upprättelse och rätt vara, det vill säga klänningen som jag beställde? Vill varna andra för detta! Första och sista gången jag beställer något från en okänd sajt!

Svar: När ett företag vänder sig till svenska marknaden för att sälja varor till konsumenter är huvudregeln att svensk lag gäller. Enligt konsumentköplagen har du rätt att kräva att företaget ska leverera den vara du har beställt samt ombesörja retur för den felaktiga varan. Du har också rätt att få ersättning för den extrakostnad du har fått på grund av den felaktiga leveransen.

Du har gjort helt rätt att kontakta företaget för att uppmana dem att rätta till felet. Av erfarenheter i vår rådgivning kan det däremot vara mycket svårt att få ett utomeuropeiskt företag som riktar sin försäljning till hela världen att agera efter svensk lagstiftning.

Om du har gjort ett kreditköp, antingen betalat med krediten på ett kreditkort eller på faktura rekommenderar jag dig att i första hand reklamera köpet till kreditgivaren. Enligt konsumentkreditlagen har du rätt att ställa samma ekonomiska krav till dem som du kan göra till nätbutiken.

Att göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en oberoende prövning om vem som har rätt är kostnadsfritt. Däremot är det inte tvingande för företag att följa ARN:s beslut. Risken är stor att företaget inte kommer att följa deras beslut.

Här kommer några generella råd till dig som ska handla från en okänd sajt:
• Ta reda på fakta om företaget. Finns det tydlig information om företagets namn, gatuadress, e-postadress, telefonnummer.
• Var alltid misstänksam mot extremt billiga erbjudanden eller mirakulöst bra produkter.
• Leta på olika forum om andra konsumenters upplevelser om företaget.
• Betala med kreditkort eller faktura. Då har du ett extra skydd, eftersom köpet omfattas av konsumentkreditlagen. Om något med köpet går fel kan du vända dig till kreditgivaren för att ställa samma krav som du kan göra till säljaren.

Kan jag få ersättning om jag trillat hos tandläkaren?

Fråga: Jag har en fråga angående försäkringar, fast detta är kanske försent för mig. Har tandläkare försäkringar för patienten som ramlar och slår sig inom lokalen? Jag ramlade där när jag skulle öppna dörren och gå hem. Jag föll baklänges och hamnade på sjukhus för höftoperation. Jag har värk och har svårt att gå ännu fast detta hände i början på november.

Svar: Om du skadar dig hos din tandläkare kan det finnas två olika sätt att få ersättning för olyckan och dina skador:

• Ena alternativet
Tandläkarkliniken har med största sannolikhet någon typ av försäkring som gäller för skador som kliniken orsakar sina patienter. Om du råkar ut för en olycka och drabbas av en skada på grund av slarv från kliniken har du rätt att kräva ersättning för dina merkostnader och skador. Det kallas för att du kräver kliniken på skadestånd. För att kräva kliniken på skadestånd rekommenderar jag att du skriftligt kontaktar dem för att berätta vilket krav på ersättning du har. Det är därefter upp till kliniken om de vill anmäla olyckan till sitt försäkringsbolag.

• Andra alternativet
Om du har en egen olycksfallsförsäkring kan du få ersättning från ditt försäkringsbolag för dina skador och merkostnader på grund av olyckan. I sådana fall ska du kontakta ditt eget försäkringsbolag för att anmäla olyckan och de skador du har drabbats av på grund av den.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21