Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

  • Publicerad 13:20, 9 apr 2021

Cassandra Larson jobbar som konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Det är en tjänst som tillhandahålls av Göteborgs Stad för att ge dig som kommuninvånare gratis konsumentrådgivning till oberoende och nyttig information.

Konsumentrådgivare. Cassandra Larsson. Foto: Markus Andersson

När får jag pengarna tillbaka för ett ångrat köp?

Fråga: Jag har köpt kläder på nätet och betalade 5 000 kronor direkt. Nu har jag ångrat köpet, meddelat säljaren och skickat tillbaka paketet. Jag har till och med fått en bekräftelse att paketet är levererat. Men nu har det gått en vecka och jag har fortfarande inte fått mina pengar tillbaka.

Svar: När du handlar på nätet gäller distansavtalslagen. När du ångrar ett köp ska företaget, enligt lagen, betala tillbaka vad du har betalat. Återbetalningen ska göras utan onödigt dröjsmål och senast inom 14 dagar från den dag butiken tog emot ditt meddelande om ånger. Företaget är däremot inte skyldiga att återbetala dig förrän de har tagit emot kläderna eller du kan visa att du har skickat tillbaka dem.

Eftersom företaget har 14 dagar på sig att återbetala pengarna råder jag dig att avvakta några dagar till.

Får man höja priset från en dag till en annan?

Fråga: Jag fick en offert på en bil igår. När jag ringde bilfirman dagen efter och sa att jag var intresserad berättade säljaren att de hade haft ett möte under morgonen där importören av bilen bestämt att priset ska höjas med 22 000 kronor. Får man verkligen höja priset från en dag till en annan när man redan fått en offert?

Svar: Svaret på din fråga beror bland annat på hur anbudet (offerten) har lämnats. Är det ett muntligt anbud, måste du acceptera det omgående om det ska uppstå en bindande överenskommelse. Annars är bilhandlaren bunden av sitt erbjudande under så lång tid som anges i offerten.

Vad gör jag? Jag vill få ett hem!

Fråga: Jag har problem med en hantverkare som säger att han ska färdigställa renoveringen av mitt badrum och lägenhet. Men nu efter ungefär tre veckors försök att få ett slutdatum så har allt stått stilla. Jag kan inte flytta hem till lägenheten eftersom det saknar badrum och kök. Hantverkaren drar bara ut på tiden. Han har skickat vad han uppger är en slutfaktura där inget står beskrivet vad det avser men framförallt är jobbet inte utfört.

Vad gör jag? Jag vill få ett hem!

Svar: När du som privatperson köper en tjänst av ett företag gäller konsumenttjänstlagen. Lagen tar bland annat upp frågor om när tjänsten ska utföras och när betalning ska ske.

När ska tjänsten utföras?

I första hand är det ditt avtal, överenskommelse med företaget som säger när arbetet ska påbörjas och slutföras. Ett avtal kan signeras skriftligt på ett papper men kan också godkännas muntligt eller skriftligt via mail. Det är alltid enklare att bevisa ett skriftligt avtal än ett muntligt.

Om det inte finns något skriftligt underlag som visar vad ni har kommit överens om ska arbetet slutföras inom skälig tid. En skälig tid är vad det skulle ta för andra företag att utföra samma typ av tjänst.

När ska du betala?

Även här är det i första hand avtalet som bestämmer när du ska betala. Om ni har kommit överens om något särskilt är du aldrig skyldig att betala förrän arbetet är slutfört.

Du har rätt att häva köpet

Fråga: Jag har beställt och betalat delar till vår varmvattenberedare. Detta gjordes för sex veckor sedan men delarna har inte kommit än. Jag har mailat och frågat vart delarna är men endast fått väldigt svävande svar. Eftersom vi är i stort behov av fungerande varmvattenberedare måste jag nu köpa delarna från ett annat företag och undrar nu hur ska jag göra för att avbeställa och fram för allt, hur får jag tillbaka mina pengar?

Svar: Om du inte får dina varor inom överenskommen tid är företaget i dröjsmål. Om dröjsmålet är av stor betydelse för dig har du rätt att häva köpet och kräva att få pengarna tillbaka. För att häva köpet ska du meddela företaget att du vill häva på grund av deras dröjsmål och kräva återbetalning.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12