Gym. Vilka rättigheter har jag när jag blir medlem i ett gym? Foto: Mostphotos

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut.

  • Publicerad 12:00, 24 maj 2020

Cassandra Larson jobbar som konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Det är en tjänst som tillhandahålls av Göteborgs Stad för att ge dig som kommuninvånare gratis konsumentrådgivning till oberoende och nyttig information.

När du som privatperson ingår ett medlemskap på ett gym gäller ingen specifik lag.

Cassandra Larsson, konsumentrådgivare vid Konsument Göteborg. Foto: Markus Andersson

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Fråga. Vad är det som gäller när ett flygbolag har ställt in en flygning? Flygbolagen säger att det är tillräckligt att kompensera med en voucher eller presentkort men i medierna säger experter att jag har rätt att kräva att återbetalningen ska ske i pengar. Kan jag få hjälp med att reda ut detta?

Svar. 11 maj 2020 publicerade Konsumentverket ett ställningstagande som har till syfte att klargöra vad som gäller angående återbetalning till konsumenter vid inställda resor och evenemang. Det ska ses som vägledande för drabbade konsumenter:

”Enligt civilrättsliga principer är utgångspunkten att avtal ska hållas och att vardera parten ansvarar för att uppfylla sin del av avtalet. Den spridning som idag sker av coronaviruset och de beslut om restriktioner som fattats av myndigheter med anledning av pandemin innebär sannolikt att det finns giltig grund för att ställa in ett evenemang och därmed häva avtalet vilket innebär att en eventuell skadeståndsskyldighet faller bort för arrangören. Utgångspunkten vid hävning är att prestationerna ska återgå, vilket innebär att konsumenten har rätt till återbetalning i pengar.”

Vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen?

Fråga. Vad är skillnaden mellan Konsumentverket och den kommunala konsumentvägledningen?

Svar. Konsumentverket är en myndighet som arbetar för alla konsumenter. Konsumentverket ska se till att det som du köper inte skadar dig och att reklam inte lurar dig. Myndigheten ska också se till att säljare och producenter följer lagar och regler.

Den kommunala konsumentvägledningen har däremot inget sådant ansvar. Det är en verksamhet som ska ge invånarna i sin kommun information om konsumenters rättigheter och ge rådgivning om hur du kan göra för att kräva din rätt. Det kan ske genom rådgivning eller föreläsningar.

Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra?

Fråga. Vi köpte ett verk på nätauktion som skulle levereras till min adress. Jag och transportföretaget kom överens om att paketet skulle levereras mellan kl. 9-13 samma dag. I avtalet ingick att vi skulle bli kontaktade 30 minuter före leverans.

Vi var hemma hela dagen men hörde ingenting från transportören. Inte heller ringde någon på dörren för att överlämna paketet. En dag senare kom ett nytt sms med möjlighet att välja leveranstid.

Vi valde påföljande dag och då fungerade allt. En eller två dagar senare upplyser säljaren mig om att de fått en räkning från transportören gällande ”leveranshinder och hyra” för paketet, som de menar att vi ska betala. Jag vill inte stå för kostnaden men är osäker på vilka rättigheter jag har.

Svar. För att auktionsfirman ska kunna kräva dig på ersättning för leveranshinder och hyra måste de kunna bevisa att du inte har medverkat till att ta emot leveransen. Det är auktionsfirmans uppgift att ta kontakt med transportfirman för att kräva sådan information. Om auktionsfirman inte kan bevisa att du har orsakat denna kostnad kan de inte kräva dig på pengar.

Det du bör göra är att ta kontakt med auktionsfirman skriftligt, som e-post. Skriv att du var hemma den överenskomna tiden och be om bevis som visar att du är orsaken till merkostnaden från transportföretaget. Om det är så att ni inte kan komma överens och fakturan är mer än 500 kronor kan du anmäla tvisten till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Gymavtalet avgör vilka rättigheter du har

Fråga. Jag och mina vänner har varit medlemmar på ett gym under flera år och vet vilka enorma problem ett särskilt gym har haft med städning innan covid-19. Det är inte säkert att gå dit nu. Vi har inte kunnat utnyttja årskortet vi betalade i förskott. Har vi någon möjlighet att få pengar tillbaka p.g.a. rådande omständigheter? Hur gör vi för att få det i så fall?

Svar. När du som privatperson ingår ett medlemskap på ett gym gäller ingen specifik lag. I första hand är det därför ditt gymavtal som avgör vilka rättigheter du har. Om medlemskapet inte motsvarar de löften som står i avtalet kan du reklamera, det vill säga klaga.

Förmodligen kommer inte avtalet vara specificerat om vilka skyldigheter gymmet har. Däremot kan du argumentera för att gymmet ska följa Folkhälsomyndighetens råd till idrottsföreningar och tränings­anläggningar om covid-19. Om gymmet inte följer myndighetens råd kan du argumentera för att det är fel i tjänsten de levererar.

Om tjänsten kan ses som felaktig kan du argumentera för att du har rätt att få prisavdrag eller förlängt medlemskap.

Det är du som måste kunna bevisa gymmets brister. Det kan du göra med exempelvis bilder eller videofilmer.

Denna fråga har dock aldrig prövats i domstol eller Allmänna reklamationsnämnden. Därför kan jag inte med säkerhet säga vilka rättigheter du har i det här fallet.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

The String Theory är tillbaka

Los Angeles + Berlin + Göteborg The String Theory har medlemmar boendes i Los Angeles, Berlin och Göteborg. Men i det som ser hopplöst ut ser kollektivet möjligheterna. Nu har nya albumet "Los Angeles suit" kommit.söndag 27/9 12:20

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11