Konsumentrådgivare. Cassandra Larsson. Foto: Markus Andersson/ Mostphotos

Vad gör jag om mitt bokade evenemang ställs in?

Många har bokat evenemang och resor inför sommaren som nu ställs in. Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut dina rättigheter som kund.

  • Publicerad 16:00, 26 apr 2020

Cassandra Larson jobbar som konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Det är en tjänst som tillhandahålls av Göteborgs Stad för att ge dig som kommuninvånare gratis konsumentrådgivning till oberoende och nyttig information.

Kära läsare! Om vi tidigare inte kände till Folkhälsomyndigheten så gör vi det nu. Myndighetens rekommendationer kan leda till att det företag du har köpt varor eller tjänster inte kan leverera på det sätt som ni har kommit överens om. I vissa fall behöver företaget inte göra det heller. Företaget kan istället åberopa ”force majeur”.

En force majeur-händelse är något oförutsebart och extraordinärt som ligger utan företagets och din kontroll. Här kommer exempel på när företag inte kan leverera det konsumenten har köpt och information om vilka rättigheter konsumenten har då.

Kom ihåg att många av dessa situationer med koppling till coronaviruset aldrig har blivit rättsligt prövade.

Om företaget nekar dig återbetalning kan du kostnadsfritt göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en prövning av ditt ärende.

Jag köpte en startplats till ett lopp som ställdes in

Fråga. Jag har betalat för en startplats till ett lopp. Nu har loppet ställts in på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag har varken blivit erbjuden pengarna tillbaka eller biljett till nästa års lopp.

Däremot har jag fått information om att jag inte har ångerrätt enligt distansavtalslagen. Vilka krav är rimliga att ställa?

Svar. Det stämmer visserligen att du inte har någon rätt att ångra ett köp av en startplats till ett lopp. Den uppkomna situationen handlar däremot inte om att du har ångrat dig. I det här fallet har företaget ställt in loppet på grund av extraordinära omständigheter, det som också kallas för force majeur. Med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det rimligt att loppet ställs in.

Konsekvensen av att loppet ställs in blir däremot att företaget antingen ska återbetala sina kunder alternativt erbjuda ett likvärdigt arrangemang.

Att ett företag åberopar force majeure leder inte till att det befrias från alla sina skyldigheter. De befrias från att leverera den avtalade tjänsten. Pengarna får de däremot inte behålla utan en motprestation!

Företag har rätt att erbjuda ett likvärdigt evenemang

Fråga. Min 6-åriga dotter spenderar en eftermiddag i veckan på ett sportfritids. Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer har aktiviteten ställts in. Jag har blivit erbjuden att låta dottern delta nästa termin istället.

Jag vet inte ens om min dotter kommer vara intresserad av sportfritidset till hösten och vill hellre ha mina pengar tillbaka.

Svar. Utgångspunkten är att om ett arrangemang ställs in ska företaget få chansen att erbjuda samma arrangemang vid ett annat tillfälle. För att företaget ska ha denna möjlighet måste det alternativa arrangemanget vara likvärdigt.

Om du hellre vill få pengarna tillbaka måste du argumentera för varför företagets erbjudande inte är likvärdigt det alternativ du ursprungligen köpte.

Har campingen rätt att kasta ut mig på grund av coronaviruset?

Fråga. Jag spenderar hela våren och sommaren på en campinganläggning som nu ska stänga ner tillfälligt med anledning av coronaviruset. Jag har sett fram emot vistelsen hela vintern och undrar om jag har rätt att få bo kvar på campingen eller om företaget har rätt att kasta ut mig från min campingplats?

Svar. Campingen begår avtalsbrott om de inte levererar de tjänster du har köpt, det vill säga uthyrning av campingplatser och tillhörande service. I normala fall har du rätt att kräva en likvärdig vistelse vid ett senare tillfälle eller på en annan anläggning om det finns en sådan. Kan campingen inte erbjuda det har du i normala fall rätt att få pengarna tillbaka och i vissa fall skadestånd om du bokar en campingplats på en annan likvärdig men dyrare camping.

Nu befinner vi oss inte i en situation som jag kallar ”normal”. Coronaviruset befriar inte alltid företag från skyldigheten att leverera sin tjänst. Företaget ska kunna visa att nedstängningen av campingen har ett samband med det rådande läget. Om de kan visa det har du rätt att få tillbaka dina pengar men inget skadestånd om du checkar in på en annan likvärdig men dyrare camping.

Såg framemot GES – nu blev det inte som jag tänkt mig

Fråga. Jag har köpt biljetter till krogshowen ”Stanna världen en stund” med GES. Showen har nu ställts in. Ursprungstanken var att showen skulle avnjutas i samband med en middag. Alternativet jag erbjuds är en biljett till showen ett senare tillfälle och värdecheckar till en middag. Det här upplägget hade jag inte alls tänkt mig och undrar om jag måste acceptera erbjudandet?

Svar. Huvudregeln är att du har rätt att få det du har betalat för. Liksom fallet med sportfritidset måste du kunna argumentera för varför alternativet du har blivit erbjuden inte är likvärdigt det ursprungliga köpet. Om du kan göra det har du argument för att kräva pengarna tillbaka.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11