Kräftpremiär. ”Oätliga insekter” kallade Carl von Linné kräftorna. Foto: Mostphotos

Axelsson: Delikatess eller starkt argument

Kräftsäsongen är i full gång men få är det nog som, när de sörplar i sig kräftspad, tänker på att dessa skaldjur spelat en betydande roll i Sveriges första folkomröstning.

  • Publicerad 14:00, 24 aug 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

1865 skapades det första “Systembolaget” här i Göteborg.

Tradition. Mattias Axelsson. Foto: Markus Andersson

Att “kräftor kräva dessa drycker” var något som Albert Engström 1922 slog fast på sin ikoniska affisch inför folkomröstningen om ett rusdrycksförbud i Sverige. På affischen ser vi Engström själv pekandes på ett snapsglas flankerad av nykokta kräftor med texten ”Du måste avstå från kräftor om du icke röstar NEJ den 27 augusti”.

Folkomröstningen om rusdrycksförbud var den första folkomröstningen som genomfördes i Sverige och det mindre än ett år efter att kvinnor för första gången fått rösta på nationell nivå. Att man gick och röstade just i augusti gjorde det tacksamt för nej-sidan (alltså de som inte ville ha ett totalförbud av det slag som införts i USA) att använda kräftorna och deras koppling till brännvin i sin propaganda.

Kräftor är intimt förknippade med augusti månad. Orsaken är det förbud som tidigare fanns mot att fiska kräftor tidigare än i början av augusti. Så ljumma helgkvällar i augusti kan man se sällskap i lustiga hattar under kulörta lyktor sörpla i sig det som Carl von Linné kallade ”oätliga insekter” och därtill svepa snaps efter snaps.

För Albert Engström lyckades övertyga svenska folket, särskilt i storstäderna (73 procent av Göteborgarna röstade nej till ett totalförbud), om att brännvinet hade sin plats på de svenska borden.

Supandet var under 1800-talet ett enormt problem i Sverige och det förekom att arbetare fick betalt i brännvin snarare än i reda pengar. I Göteborg hade prästen och nykterhetsförekämpen Peter Wieselgren krävt kontroll över spritförsäljningen och 1865 skapades det första ”Systembolaget” här i Göteborg - namnet kom helt enkelt av att man bolagiserade krogarna och satte spritförsäljningen i just system.

“Göteborgssystemet” var kanske inte först i landet men det var nu som idén om strikt kontroll av försäljning av alkohol fick spridning i landet.

Men på vilket sätt hade “Göteborgssystemet” påverkan på att svenskarna i allmänhet och göteborgarna i synnerhet i augusti 1922 röstade EMOT ett allmänt rusdrycksförbud? Jo, eftersom ”Göteborgsystemet” visade att det fanns alternativ till ett totalförbud.

Med inspiration från Göteborg grundade läkaren Ivar Bratt 1913 Stockholmssystemet och samme man låg bakom den med tiden oerhört impopulära motboken som i praktiken gjorde  det mycket svårare för en piga i Majorna än en borgare i Vasastan att köpa alkohol eftersom den tilldelade ransonen avgjordes bland annat av kön och samhällsklass.

Tack och lov avskaffades motboken 1955 och det är idag möjligt för var och en att på vilket systembolag som helst i Göteborg att köpa de drycker som ”kräftor kräva”.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Ont om Göteborgsprofiler i höstens "På spåret"

De nya medverkande i det populära frågesportprogrammet har presenterats SVT har i dag presenterat det tävlande i säsongens "På spåret". Bland kombattanterna utgör, exilgöteborgarna, journalist Frida Boisen och förre rektorn för Sjumilaskolan, Hamid Zafar ett par.fredag 18/9 11:59

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11