Coach. Bryt ihop och gå vidare. Foto: Mostphotos/ Markus Andersson

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.

  • Publicerad 16:53, 24 mar 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

...ta kontroll över det du kan påverka och vara påhittig i dessa dagar...

I skrivande stund sitter jag med en handfull avbokningar inför våren, eftersom en stor del av mitt arbete innefattar andra människor och större folksamlingar. Jag är inte ensam om detta, utan vi är många som blir drabbade av denna kris, och ingen går helt oberörd av situationen just nu.

Jag tänker ägna denna artikel åt att ge perspektiv på dina tankar och hur du kan arbeta med dem.

Som entreprenör och skådespelare har jag blivit tvungen att tänka om och tänka nytt många gånger under min bana. Omständigheterna har inte alltid varit på min sida, och jag har tvingats ta saken i egna händer. Därför kommer jag bjuda på en historia från mitt liv.

Jag sökte scenskolan runt tio gånger. Jag tappade räkningen efter ett tag.

Sista gången jag sökte hade jag förberett mig i cirka åtta månader för provet, som bestod av tre texter på tre minuter vardera. Alltså 8 månader för att i bästa fall få visa 9  minuter av det jag kunde. Jag hade betalat olika coacher, skådespelare och sångpedagoger för att förbereda mig. Jag satsade allt på att komma in på skolan!

Av 1 500 sökande gick 70 personer vidare och jag var en av dem. När jag sedan fick mailet att jag åkt ut, bröt jag ihop totalt och stängde in mig i två dagar.

Men sedan började ilskan komma till mig. Ingen skulle stoppa mig! Jag fick börja tänka nytt och hitta nya vägar. Det resulterade i att jag började ringa runt till teatrar och bad om att få komma och presentera mig. Det ledde till att jag sedan fick en roll. Jag började även skriva på en egen föreställning som jag sedan spelade på olika platser.

Några år senare startade jag mitt retorikföretag där jag ytterligare kunde styra över vilken väg jag ville ta.

Med det här vill jag säga att i svåra tider när det sker saker vi inte kan styra över, är det okej att bryta ihop - men sedan måste man gå vidare. Styra om tankarna till de saker som du kan påverka.

Hur kan du tänka nytt på jobbfronten eller inom andra områden?

Finns det saker du kan göra i nuläget som inte innefattar andra människor?

Vad kan du göra hemma som du annars aldrig hinner?

Genom att ta kontroll över det du kan påverka och vara påhittig i dessa dagar, skapar du en känsla av handlingskraft och självförtroende och det är det vi alla behöver nu.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11