Möjligheter. Så kommer du ur gamla banor och hittar nya vägar genom krisen. Foto: Mostphotos

Hur kan krisen bli en möjlighet?

Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv.

  • Publicerad 16:20, 10 jun 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Vem hade trott att vi kunde stänga ner hela samhällen för ett år sedan?

Foto: Markus Andersson

Häromdagen pratade jag med en vän som jag har som rådgivare i olika situationer. Jag berättade för henne hur jag hade börjat tänka annorlunda kring framtiden och hur en vardag kan se ut. Hur jag helt plötsligt hade blivit intresserad av saker jag aldrig trodde jag skulle bli intresserad av.

Då utbrast hon – ”Bra Jenny! Nu har du börjat tänka kreativt, det här är positivt”.

Jag skulle nog vilja påstå att alla av oss påverkats mer eller mindre av den rådande situationen.

Vi har tvingats att tänka om och tänka nytt. Om det så gäller om vi arbetar hemma eller på kontoret, hur vi tar oss till arbetet eller om vi över huvudtaget har arbetet kvar.
För många är framtiden oviss och för en del av oss står vi ovetande om hur hösten kommer att te sig.

Jag tänker att kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. Vill jag fortsätta med de saker jag gjort tidigare?

När vi kokar ner allt det som är våra liv och vår vardag till det absolut nödvändigaste, vad blir då viktigt?

Självklart ser allas situation olika ut och vi har olika möjligheter till att välja vår arbetssituation, osv.
När vi tvingas ur våra vanliga banor skapas också en möjlighet till reflektion och ifrågasättande. Vem hade trott att vi kunde stänga ner hela samhällen för ett år sedan?

Det flesta hade nog svarat att det skulle vara mycket svårt, men inom ett spann på en vecka hade många länder lyckats med just det. Såklart inte utan konsekvenser.

Jag tycker ändå att detta är en spännande tanke. Vad är egentligen möjligt?

Nu närmar sig sommaren och mångas semesterplaner ser inte ut som de brukar.

Det kan vara ett perfekt tillfälle att upptäcka nya vanor eller utforska platser i närområdet som du vanligtvis inte besöker. Njuta av att inte behöva packa resväskor och planera en resa i minsta detalj.

Det kan också bli sommaren då du upptäcker att du kan hitta lugnet i att ta dagen som den kommer.

En promenad till stranden och en picknick ute i det fria är kanske allt som behövs, för att vi ska hitta välbefinnandet och ladda batterierna för att ta nya tag när hösten kommer.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11