Möjligheter. Så kommer du ur gamla banor och hittar nya vägar genom krisen. Foto: Mostphotos

Hur kan krisen bli en möjlighet?

Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv.

  • Publicerad 16:20, 10 jun 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Vem hade trott att vi kunde stänga ner hela samhällen för ett år sedan?

Foto: Markus Andersson

Häromdagen pratade jag med en vän som jag har som rådgivare i olika situationer. Jag berättade för henne hur jag hade börjat tänka annorlunda kring framtiden och hur en vardag kan se ut. Hur jag helt plötsligt hade blivit intresserad av saker jag aldrig trodde jag skulle bli intresserad av.

Då utbrast hon – ”Bra Jenny! Nu har du börjat tänka kreativt, det här är positivt”.

Jag skulle nog vilja påstå att alla av oss påverkats mer eller mindre av den rådande situationen.

Vi har tvingats att tänka om och tänka nytt. Om det så gäller om vi arbetar hemma eller på kontoret, hur vi tar oss till arbetet eller om vi över huvudtaget har arbetet kvar.
För många är framtiden oviss och för en del av oss står vi ovetande om hur hösten kommer att te sig.

Jag tänker att kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. Vill jag fortsätta med de saker jag gjort tidigare?

När vi kokar ner allt det som är våra liv och vår vardag till det absolut nödvändigaste, vad blir då viktigt?

Självklart ser allas situation olika ut och vi har olika möjligheter till att välja vår arbetssituation, osv.
När vi tvingas ur våra vanliga banor skapas också en möjlighet till reflektion och ifrågasättande. Vem hade trott att vi kunde stänga ner hela samhällen för ett år sedan?

Det flesta hade nog svarat att det skulle vara mycket svårt, men inom ett spann på en vecka hade många länder lyckats med just det. Såklart inte utan konsekvenser.

Jag tycker ändå att detta är en spännande tanke. Vad är egentligen möjligt?

Nu närmar sig sommaren och mångas semesterplaner ser inte ut som de brukar.

Det kan vara ett perfekt tillfälle att upptäcka nya vanor eller utforska platser i närområdet som du vanligtvis inte besöker. Njuta av att inte behöva packa resväskor och planera en resa i minsta detalj.

Det kan också bli sommaren då du upptäcker att du kan hitta lugnet i att ta dagen som den kommer.

En promenad till stranden och en picknick ute i det fria är kanske allt som behövs, för att vi ska hitta välbefinnandet och ladda batterierna för att ta nya tag när hösten kommer.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

The String Theory är tillbaka

Los Angeles + Berlin + Göteborg The String Theory har medlemmar boendes i Los Angeles, Berlin och Göteborg. Men i det som ser hopplöst ut ser kollektivet möjligheterna. Nu har nya albumet "Los Angeles suit" kommit.söndag 27/9 12:20

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11