Foto: Mostphotos

Ibland är det tanken som räknas

Visste du att våra föreställningar påverkar hur vi tar in information? Det i sin tur påverkar vilka beslut vi tar och i slutändan vilka resultat vi får?

  • Publicerad 10:08, 6 okt 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I de flesta av fallen så kommer sedan klienten tillbaka och berättar att det gick ju faktiskt riktigt bra.

Jenny Jernberg Rahlpsson. Foto: Markus Andersson

Går du runt med föreställningen om att du inte är bra på något, så kommer du antagligen att tolka situationer och information som stödjer den tanken. I slutändan riskerar det att leda till att du inte blir speciellt bra på det. Tänk vilken självuppfyllande profetia!

Jag tänker att det senaste halvåret har vi verkligen blivit utmanade i våra föreställningar om vad som går att göra och inte, och det har fått omvärderas många gånger.

I mitt arbete som retoriker och coach möter jag ofta människor som säger - ”Jag är inte bra på att tala inför andra” eller ”jag kan inte det där”.

När vi sedan arbetat ett tag och det är dags för klienten att göra det där framträdandet som personen kanske oroat sig för, har vi sett till att hen är väl förberedd, lagt upp en plan för hur hen ska hantera eventuell nervositet och andra saker som kan uppkomma.

Vi har också självklart utmanat och arbetat med tanken om att personen ”inte är bra på att tala inför folk”.

I de flesta av fallen så kommer sedan klienten tillbaka och berättar att det gick ju faktiskt riktigt bra, och responsen från åhörarna var positiv.

Så föreställningen om att personen inte kunde tala inför folk var kanske inte sann egentligen, utan det handlade om att personen behövde skaffa sig den kunskap som kunde leda till att hen blev en bra talare.

I många år gick jag runt och tänkte att jag var ”inte en sån som badar utomhus”. Tills jag en dag fick nog av den föreställningen om mig själv och bestämde mig för att bli en sån som badar året runt.

Sagt och gjort, och nu några år ­senare badar jag – sommar som vinter.

Jag upplevde en stor befrielse i att faktiskt kunna bestämma hur jag ville tänka om mig själv och vem jag ville vara.

Det öppnade upp tanken för alla anta möjligheter som finns om jag bara vågar tänka utanför mina egna satta ramar.

Med detta sagt, så vill jag skicka med dig en tanke: Vad skulle hända om du utmanande dina föreställningar och funderade över om det du går runt och tror på verkligen är sant?

Tänk om du faktiskt är en sån som kan tala inför folk, fast du först inte tror det.

Vad mer blir möjligt då?

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20