Foto: Mostphotos

Ibland är det tanken som räknas

Visste du att våra föreställningar påverkar hur vi tar in information? Det i sin tur påverkar vilka beslut vi tar och i slutändan vilka resultat vi får?

  • Publicerad 10:08, 6 okt 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I de flesta av fallen så kommer sedan klienten tillbaka och berättar att det gick ju faktiskt riktigt bra.

Jenny Jernberg Rahlpsson. Foto: Markus Andersson

Går du runt med föreställningen om att du inte är bra på något, så kommer du antagligen att tolka situationer och information som stödjer den tanken. I slutändan riskerar det att leda till att du inte blir speciellt bra på det. Tänk vilken självuppfyllande profetia!

Jag tänker att det senaste halvåret har vi verkligen blivit utmanade i våra föreställningar om vad som går att göra och inte, och det har fått omvärderas många gånger.

I mitt arbete som retoriker och coach möter jag ofta människor som säger - ”Jag är inte bra på att tala inför andra” eller ”jag kan inte det där”.

När vi sedan arbetat ett tag och det är dags för klienten att göra det där framträdandet som personen kanske oroat sig för, har vi sett till att hen är väl förberedd, lagt upp en plan för hur hen ska hantera eventuell nervositet och andra saker som kan uppkomma.

Vi har också självklart utmanat och arbetat med tanken om att personen ”inte är bra på att tala inför folk”.

I de flesta av fallen så kommer sedan klienten tillbaka och berättar att det gick ju faktiskt riktigt bra, och responsen från åhörarna var positiv.

Så föreställningen om att personen inte kunde tala inför folk var kanske inte sann egentligen, utan det handlade om att personen behövde skaffa sig den kunskap som kunde leda till att hen blev en bra talare.

I många år gick jag runt och tänkte att jag var ”inte en sån som badar utomhus”. Tills jag en dag fick nog av den föreställningen om mig själv och bestämde mig för att bli en sån som badar året runt.

Sagt och gjort, och nu några år ­senare badar jag – sommar som vinter.

Jag upplevde en stor befrielse i att faktiskt kunna bestämma hur jag ville tänka om mig själv och vem jag ville vara.

Det öppnade upp tanken för alla anta möjligheter som finns om jag bara vågar tänka utanför mina egna satta ramar.

Med detta sagt, så vill jag skicka med dig en tanke: Vad skulle hända om du utmanande dina föreställningar och funderade över om det du går runt och tror på verkligen är sant?

Tänk om du faktiskt är en sån som kan tala inför folk, fast du först inte tror det.

Vad mer blir möjligt då?

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11