Foto: Mostphotos

"Ibland måste man släppa taget"

Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor.

  • Publicerad 14:00, 10 aug 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Den här sommaren har jag tillåtit mig att bara släppa taget.

Vi har gått in i augusti månad och det börjar bli dags för många av oss att starta upp arbete och studier igen. Plocka upp tråden där vi lämnade den innan ledigheten. Jag vet inte om du också känner igen dig i att den här hösten känner man sig lite förvirrad. Hur var det när allt var som ”vanligt”? Allt är väl fortfarande inte som ”vanligt”?

Jag kan också komma på mig med att tänka ”det var rätt bra faktiskt när allt bara rullade på. En spontanmiddag med vänner, kramar och utan doften av handsprit”.

Ibland tror jag att vi tänker att saker behöver vara så speciella, men när vardagen bara rullar på så är det rätt bra ändå. Speciellt när vi får perspektiv på vardagen, som denna vår.

Den här sommaren har jag tillåtit mig att bara släppa taget. Jag som vanligtvis är en morgonmänniska, har sovit länge på morgonen. Det tog även några veckor innan jag var nere i varv och kunde börja koncentrera mig på att läsa en bok. Jag har låtit saker få ta tid och jag har tillåtit mig att reflektera och tänka i banor jag annars inte vågat tänka.
Vad har vi varit med om egentligen den här våren och sommaren? Hur kommer det påverka oss och vår framtid?

Jag tror att man behöver släppa taget ibland för att kunna tänka nytt. Våga utmana tanken och tänka även de ”skrämmande” tankarna.

Jag brukar tala om en tankemodell man kan använda sig av inför ett framförande. Det går ut på att du funderar ut vad som är det värsta som kan hända och hur hanterar du det i så fall om det skulle inträffa?
Du kan även lägga till vad det bästa som skulle kunna hända är, och hur du hanterar det.

Denna modell går såklart att använda på flera områden i livet. Det skapar en känsla av att kunna kontrollera situationen och att du har en plan.

Samtidigt som vi vågar se alla slags situationer vi kan hamna i.

Jag tror det gör oss lugna att våga utmana oss och våga tänka alla slags tankar. När vi inte vågar lyfta det vi är rädda för, så ligger det ändå där och gror och påverkar oss. Det kan snarare bli en befrielse att faktiskt tillåta sig själv att tänka i alla banor.

Vad kan egentligen hända om vi utforskar alla slags vägar? Så länge vi inte agerar på tanken så har ingenting hänt, därför är det riskfritt att utforska tankarna.

Det bästa som kan hända är att att du får en insikt som tar dig vidare i en riktning som utvecklar dig.

Jenny Ralphsson. Foto: Markus Andersson

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11