Hemmajobb. När allt fler jobbar hemifrån kan några handfasta tips för videomötet vara på sin plats. Foto: Mostphotos

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra.

  • Publicerad 12:00, 25 maj 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Bakgrunden bakom dig ska helst vara så neutral som möjligt, man vill inte sitta och titta på din smutstvätt!

Jag själv kan tycka att det tagit ett tag att komma in i det, men nu när det börjar bli en vana, tycker jag att det fungerar ganska bra.

Det man kan tänka på är att det blir svårare att läsa av kroppsspråket över skärmen. Kroppsspråket är en stor del av det vi kommunicerar, och det kan vara bra att vara extra tydlig i din kommunikation och tänka igenom innan mötet vad du vill ha sagt. Återigen blir det viktigt att vara förberedd.

Skriv gärna ner några punkter som du vill ta upp under mötet. Det kommer göra att mötet blir effektivare och tydligare.

Rent praktiska saker att tänka på när det kommer till videomöten är att se till att fixa tekniken i god tid innan det startar. Då slipper du att onödig tid läggs på teknik som krånglar och att andra behöver vänta på att ni kan starta. Det är lika viktigt att komma i tid till det digitala mötet som till det fysiska mötet!

Utse gärna en mötesledare som kan styra vem som pratar. Ett bra tips kan vara att när du vill prata, så håller du upp ett pekfinger. Sedan styr mötesledaren när det är din tur. Tänk på att låta alla få prata till punkt. Våga låta det bli tyst en kort stund, då det kan vara i bisatsen som det viktigaste sägs.

Se över vilken miljö du sitter i. Bakgrunden bakom dig ska helst vara så neutral som möjligt, man vill inte sitta och titta på din smutstvätt! Se också till att det är lugnt runt omkring dig så att det inte är massa störande ljud.
Ljuset är en annan viktig sak att tänka på. Det ska inte vara för mörkt och inte för ljust. Tänk också på att inte ha en stark ljuskälla bakom dig – då blir du mörk i bild.

Se också till att ljudet är bra. Det kan vara bra att använda headset.

Datorns placering är bra att tänka på. Välj ett avstånd där man ser dig en liten bit nedanför axlarna och uppåt, låt det vara lite ”luft” ovanför ditt huvud.
Du kan också behöva höja upp skärmen så att man ser dig rakt framifrån, så att du inte filmas för mycket underifrån.

Kläderna är viktiga även i videomöten. Genom att ta på dig ”arbetskläder” kommer du känna dig mer formell och mer i arbetsmode.

Tänk på att även underdelen är viktig. Låt säga att du måste resa dig upp för att hämta något, då kanske du inte vill att chefen till exempel ska se dina slitna hjärt-tights...

Mycket av detta kan du ha användning för även när fysiska möten drar igång!

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11