Pappa har gått bort – vad gör vi nu?

En av de tuffaste stunderna i livet är när en närstående går bort. Att samtidigt ställas inför uppgiften att ta hand om dödsboet kan får vem som helst att känna sig villrådig. Ava advokater reder ut processen.

  • Publicerad 15:00, 22 sep 2021

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Fråga: Min pappa har gått bort och kvar finns jag, min syster och hans fru. Hur går vi till väga nu?

Svar: Den juridiska person som har trätt in för er pappa när han avled benämns dödsbo. Du, din syster och din pappas efterlevande maka är samtliga delaktiga i dödsboet och ni samtliga benämns såsom dödsbodelägare. En bouppteckning ska upprättas och skickas in till Skatteverket inom fyra månader från din pappas frånfälle. En boupp-teckning är en sammanställning av den avlidnes tillgångar och skulder, juridiska handlingar. Är man gift ska en bouppteckning även inkludera den efterlevande makans tillgångar och skulder. Ni ska hålla ett gemensamt möte där man går igenom boupp-teckningen innan den skickas in till Skatteverket. När bouppteckningen har registrerats hos Skatteverket kan ni påbörja avveckling och fördelning av arv. Det innebär som oftast att man säljer fastigheter, aktier osv.

Bodelning

I och med att din pappa var gift föregås en reglering av arv av en bodelning mellan dödsboet och den efterlevande makan. I princip allt man äger ingår i en eventuell bodelning, men det finns undantag. Vid en bodelning värderar man de tillgångar man har och gör avdrag för eventuella skulder och summerar. Detta genom-förs för båda makarna. Därefter delar man den totala summan mellan makarna och syftet är att makarna ska erhålla lika mycket i värde. Vem som ska erhålla vad i faktiska fysiska objekt vid en bodelning är som oftast föremål för diskussion.

Arvasavtal

För att återgå till er personliga situation innebär det att ni samtliga ska komma överens om en bodelning, vilket ska bekräftas genom ett skriftligt bodelningsavtal. Ofta kombineras ett bodelningsavtal med ett så kallat arvsavtal. Om ni är nöjda med bodelningen kan ett arvsavtal påbörjas. Ett arvsavtal är det avtal mellan dödsbodelägare som bekräftar överenskommelser liksom fördelningar. Exempelvis kanske du vill behålla dödsboets fastighet och din syster vill behålla en bil. Det står er fritt att frångå lagstiftningen och göra egna överenskommelser om värden, arvsandelar osv.

Många men viktiga avtal

Nu kanske du undrar om man verkligen behöver alla dessa handlingar? En bouppteckning är lagkrav. För övriga avtal är det tråkiga svaret är att det beror på. Beroende på vilka tillgångar och skulder det rör sig om kan banker, bostadsrättsföreningar, bilhandlare, myndigheter osv. kräva in ovannämnda handlingar.

Hjälp finns att få

Under en process enligt ovan är det inte sällan man känner sig osäker på vilka rättigheter man har och då är det klokt att ta reda på mer. Ibland vill man säkerställa att det går rätt till och ibland kommer man inte överens och då tar man ofta hjälp av ombud.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47