Foto: Mostphotos/ Markus Andersson

Pest eller kolera – eller corona

Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.

  • Publicerad 16:00, 4 apr 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I alla delar av Göteborg märks effekterna av coronaviruset.

Viruset och åtgärderna som följt i dess spår förändrar våra vanor och vårt beteende. Men coronaviruset år 2020 är inte första gången som en pandemi drabbat Göteborg.

Den stora dräparen vad gäller pandemier i svensk och europeisk historia är givetvis Digerdöden som år 1350 hade ihjäl omkring hälften av Sveriges befolkning – siffrorna är dock mycket osäkra. När Digerdöden slog till var det närmare trehundra år kvar till Göteborgs grundande men i stadens föregångare – Lödöse – satt kung Magnus Eriksson och författade ett brev som är en av få skriftliga källor från den här tiden.

Digerdöden var en pestepidemi. Pesten återkom sedan i vågor under flera hundra år bland annat år 1624 då den härjade i Västergötland. Göteborgs stadsläkare Pieter á Naaldwyck hävdade då att smittan inte tagit sig innanför stadens murar och därför blev det också förbud för invånarna att lämna staden.

Efter att pesten försvunnit från Sverige i början av 1700-talet blev det istället smittkoppor som blev den stora skräcken. Kopporna var så vanligt förekommande och så smittsamma att man i de flesta familjer inte räknade en nyfödd som medlem av familjen förrän barnet fått och överlevt kopporna.

När man i mitten av 1700-talet (genom de första folkräkningarna) blev varse hur många som faktiskt dog av smittkoppor började man bland annat i Göteborg att testa “koppympning”.

År 1757 etablerades genom Frimurarorden ett koppympningshus för barn i Göteborg där man rispade in vätska från smittkoppor under huden på barnen för att på så vis skapa immunitet.

Vaccinet minskade sedan smittkoppornas dödlighet under 1800-talet men nya epidemier skulle ta vid. Just i Göteborg drabbades sjömannen Anders Rydberg söndagen den 30 juli 1834 av illamående, kräkningar och diarré. Blå i ansiktet och med kramp i armar och ben dog först Rydberg själv, därefter hans hustru och några timmar senare deras tioåriga fosterdotter. Familjen var Göteborgs och Sveriges första offer för koleran.

Koleran drabbade staden hårt under sena 1800-talet men med bättre livsvillkor blev koleran mindre vanlig och under de senaste hundra åren har det istället varit olika influensaepidemier som folk fruktat.

Värst av dessa var spanska sjukan som efter första världskriget tog närmare 40 000 svenskars liv - främst unga män i glesbygden.

Efter spanska sjukan har sedan olika influensaepidemier kommit i vågor. Vad coronaviruset kommer att få för konsekvenser för vår stad vet vi inte just nu – men vi har klarat oss igenom pandemier förr och kommer att göra det nu också.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57