"Underskatta inte en fin tradition"

Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv.

  • Publicerad 16:27, 30 maj 2020

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Att beklaga sig över traditionernas förflackning är således inget nytt.

Tradition. Mattias Axelsson. Foto: Markus Andersson

Årets studentfirande blev dessvärre samma trista tillställning som tidigare år: spyor, krossat glas och raglande ungdomar som blivit liggande ... Den gångna natten var jobbig för Göteborgspolisen. Studentavslutningarna gjorde att polisen grep fler ungdomsfyllerister än vanligt.

Tänk att studentfirandet blivit en orgie i ungdomsfylla. Denna fina gamla tradition!

Citaten om spyor och fylla är förvisso från Göteborgs-Posten och GT 1982 respektive 1986. Att dricka sig berusad och ragla fram längs gatorna på sin studentdag är alltså inget nytt. Det är inte heller något nytt att beklaga sig över hur illa dagens ungdom beter sig.

Det finns mängder av exempel på hur vuxna beklagar sig över studenternas stökiga firanden. Redan 1899 skrev Göteborgs Aftonblad om hur Svenska nykterhetssällskapet “ville verka för åstadkommandet av ett värdigare firande af mogenhets­examina, än hvad nu [alltså 1899] är fallet, då det ju hör till kutymen att fira dessa med dryckeslag”. För mer än 120 år sedan beklagade man sig alltså i Göteborg över att studenterna drack för mycket.

Att beklaga sig över traditionernas förflackning är således inget nytt. Vi som kommit upp i åren har en tendens att se tillbaka på vår egen barn- och ungdom som ”gyllene år”. Så som vi firade och gjorde - så är det normala och det traditionella. Vi glömmer oerhört fort hur det egentligen var.

Men traditionerna förändras och särskilt nu när coronasmittan sätter gränserna. När gymnasieskolorna runt om i Göteborg tar bort sina utspring och studentflaken längs med Avenyn är förbjudna blir årets kull av studenter givetvis ledsna och arga.

Inte sällan bemöts detta med hånfulla kommentarer från äldre generationer som menar att en inställd student minsann inte något att lipa över.

Då tror jag man underskattar traditionernas betydelse. Att “ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual i dagens samhälle - en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. Att åka flak, bli full och skråla tondövt blir en fest för att markera att ungdomen är slut och att vuxenlivet börjar. Och under de timmar som festen pågår så kan man också bete sig på ett sätt som inte hade varit acceptabelt annars.

Den här typen av övergångsriter har förekommit i alla kulturer och i alla tider. Ofta är de förknippade med stök och fylla.

Exakt hur riterna  kommer att se ut i Göteborg våren 2020 får vi väl se, men troligtvis kommer Göteborgs studenter även i år hitta sätt att fira steget från ungdom till vuxenliv.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11