”Våga vara obekväm varje dag”

Att utsätta sig för situationer där man normalt inte känner sig hemma kan ju ta emot. Men vågar man kan det leda till något bra i slutändan.

  • Publicerad 15:30, 24 apr 2021

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Retoriker. Jenny Jernberg Ralphsson. Foto: Markus Andersson

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

”Våga vara lite obekväm varje dag”, hörde jag en klok kvinna säga. Jag lät det orden sjunka in och började fundera över vad hon menade. Ju mer jag tänker på det desto bättre tycker jag att det är. Genom att utmana sin tanke och gå utanför sin komfortzon lite varje dag kommer du att växa och skapa dig mer självförtroende. En tanke som går att använda både för att utmana sin eventuella lathet, men också på mer känslomässigt motstånd.

Föreställ dig att du antar den inställningen varje dag. Om vi tar och tittar på en relation, där båda är lite obekväma varje dag. Den ena kanske städar lite extra efter middagen eller ser till att sopporna är uttagna innan den andra kommer hem. Den andra partnern går utanför sin bekvämlighetszon och kanske lagar mat någon mer dag i veckan. För att ta ett exempel. Vilka positiva effekter får det på förhållandet?

När jag arbetar med klienter försöker vi tillsammans sätta upp mål eller utmaningar som är lite utanför klientens komfortzon. Istället för att säga nej till att hålla presentationen på arbetet, testar klienten att utmana sig och säga ja. Vi växer helt enkelt med utmaningen.

Jag tänker att det är en inställning vi också kan anta inför nya möten med människor. (Jag vet att i dessa tider kanske vi inte träffar så många nya människor. Men om vi blickar framåt till en tid då vi kan göra det). Många upplever mingel som utmanande eller obekvämt, men om vi vänder på tanken och tänker att vi ska gå på det där minglet för att utmana det som är obekvämt. Kanske vi kommer upptäcka att det var inte så jobbigt som vi först trodde.

Eller varför inte våga ställa det där obekväma frågorna?

Jag träffar klienter som år ut och år in kan gå och fundera över vad en annan person tänker. Eller varför en person agerar som den gör. Vi ägnar helt enkelt en massa tid och energi åt att fundera och resonera över något som vi inte har svar på. Kanske ställer vi inte frågan för att vi är för rädda för vilket svar vi kan tänkas få.

Men om vi istället skulle våga ställa den där obekväma frågan och kanske få ett svar. Ett svar som gör att vi kan sluta att spekulera och få något konkret att bemöta. Helt plötsligt är svaret på bordet och det finns en väg framåt. Vi har något att ta ställning till.

Det här är en tanke som går att använda på många områden i livet, egentligen är det väl bara fantasin som sätter stopp.

Så om vi vågar vara lite obekväma varje dag vill jag avsluta med nästa svindlande fråga:

Vad blir möjligt då?

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12