Våra statyer säger något om oss

Vilka statyer vi reser under vår tid säger mer om oss än dem de föreställer.

  • Publicerad 12:00, 25 apr 2021

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Tradition. Mattias Axelsson. Foto: Markus Andersson

Vilka statyer som en stad reser säger en hel del om tidsandan. Att de flesta kungliga statyer, till exempel Gustaf II Adolf som pekar var staden ska ligga eller Karl IX på sin häst, är från 1800-talet är ingen slump. Det är det inte heller att senare statyer speglat helt andra värderingar - till exempel. Poseidon från 1931 eller ”Genom arbete i arbete” i närheten av Järntorget från 1986.

I början av året (alltså 2021) kom förslag från socialdemokratiskt håll att en staty bör resas över snabbmatsrätten “halv special”.

Förslaget kan man kanske skratta åt men det är ändå intressant eftersom det säger en del om vad maträtter ändå betyder för en plats identitet.

Skåningar har sin spettekaka, hallänningarna sin grönkål, gotlänningarna sin saffranspannkaka och här i Göteborg har vi den fantastiska skapelsen halv special. Givetvis vet ni alla vad en halv special är, men om någon utsocknes skulle läsa denna text så är en halv special i sin enklaste form ett korvbröd med en korv och potatismos ovanpå. Tar man två korvar så är det en “hel special”.

Att halv special har en så tydlig koppling till Göteborg är för att rätten faktiskt uppfanns just här i mitten av förra seklet. Bakgrunden var att korvhandlare tidigare sålt antingen korv med mos eller korv med bröd.

Albert Johansson hade en korv-kiosk i närheten av Vågmästareplatsen på Hisingen och han följde givetvis samma princip - antingen mos eller bröd. För det var så man gjorde.

Men enligt legenden ska två hungriga fotbollsspelare kallade Conny och ”Päsa” under andra världskriget besökt Alberts kiosk och inte kunnat bestämma sig för antingen mos eller bröd. De fick då kombinationen av korv med bröd och mos. Någon vecka senare kom de tillbaka och ska då han velat beställa ”en sån där special” och maträtten fick på så vis sitt namn.

Vill man vara sparsmakad tar man bara ketchup och senap till sin hela eller halva special men vill du gå lite längre är västkustsallad, gurkmajonäs eller räksallad heta tips. Dock ska korvarna och moset ackompanjeras av en iskall Pucko, därom torde de flesta vara överens.

Huruvida halv special ska få bli staty i Göteborg tänker jag inte yttra mig om, men bara att frågan har väckts säger en hel del om dess betydelse. Det är inte bara en enkel maträtt som du slevar i dig på väg från träningen, det är också en del av den göteborgska identiteten. 

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12