Våra statyer säger något om oss

Vilka statyer vi reser under vår tid säger mer om oss än dem de föreställer.

  • Publicerad 12:00, 25 apr 2021

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Tradition. Mattias Axelsson. Foto: Markus Andersson

Vilka statyer som en stad reser säger en hel del om tidsandan. Att de flesta kungliga statyer, till exempel Gustaf II Adolf som pekar var staden ska ligga eller Karl IX på sin häst, är från 1800-talet är ingen slump. Det är det inte heller att senare statyer speglat helt andra värderingar - till exempel. Poseidon från 1931 eller ”Genom arbete i arbete” i närheten av Järntorget från 1986.

I början av året (alltså 2021) kom förslag från socialdemokratiskt håll att en staty bör resas över snabbmatsrätten “halv special”.

Förslaget kan man kanske skratta åt men det är ändå intressant eftersom det säger en del om vad maträtter ändå betyder för en plats identitet.

Skåningar har sin spettekaka, hallänningarna sin grönkål, gotlänningarna sin saffranspannkaka och här i Göteborg har vi den fantastiska skapelsen halv special. Givetvis vet ni alla vad en halv special är, men om någon utsocknes skulle läsa denna text så är en halv special i sin enklaste form ett korvbröd med en korv och potatismos ovanpå. Tar man två korvar så är det en “hel special”.

Att halv special har en så tydlig koppling till Göteborg är för att rätten faktiskt uppfanns just här i mitten av förra seklet. Bakgrunden var att korvhandlare tidigare sålt antingen korv med mos eller korv med bröd.

Albert Johansson hade en korv-kiosk i närheten av Vågmästareplatsen på Hisingen och han följde givetvis samma princip - antingen mos eller bröd. För det var så man gjorde.

Men enligt legenden ska två hungriga fotbollsspelare kallade Conny och ”Päsa” under andra världskriget besökt Alberts kiosk och inte kunnat bestämma sig för antingen mos eller bröd. De fick då kombinationen av korv med bröd och mos. Någon vecka senare kom de tillbaka och ska då han velat beställa ”en sån där special” och maträtten fick på så vis sitt namn.

Vill man vara sparsmakad tar man bara ketchup och senap till sin hela eller halva special men vill du gå lite längre är västkustsallad, gurkmajonäs eller räksallad heta tips. Dock ska korvarna och moset ackompanjeras av en iskall Pucko, därom torde de flesta vara överens.

Huruvida halv special ska få bli staty i Göteborg tänker jag inte yttra mig om, men bara att frågan har väckts säger en hel del om dess betydelse. Det är inte bara en enkel maträtt som du slevar i dig på väg från träningen, det är också en del av den göteborgska identiteten. 

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00