Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

  • Publicerad 11:25, 31 maj 2021

Det här är en krönika på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Det handlar om utfrysning, ignorans och förminskande.

Lärare vittnar om kollegornas mobbning

En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen.

Det är med uppgivenhet och frustration i rösten som den legitimerade musikläraren Modjtaba Dadgar berättar om hur han behandlats av både kollegor och ledning på skolan där han arbetar.

Vuxenmobbning är ofta tyst och svår att både beskriva och bevisa. Det handlar oftast inte om vad någon gjort eller sagt, utan snarare om motsatsen: Frågan man aldrig fick, åsikten ingen låtsades om eller ryktet på fikat man inte blev inbjuden till.

Den senaste tiden har jag blivit kontaktad av flera lärare på olika kommunala grundskolor i Göteborg, alla med liknande vittnesmål.

Det handlar om utfrysning, ignorans och förminskande. Gemensamt för deras berättelser är också upplevelsen av att inte kunna vända sig någonstans då mobbningen kan sträcka sig långt upp i organisationen. Tystnadskulturen gör att många väljer att säga upp sig.

Vem tar ansvar för läraren, den viktiga byggstenen i nästa generations framtid, som går till jobbet med en klump i magen?

Tidigare anställd: "Var en mardröm"

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12