60-talets popduell uppstår för en dag

Göteborgsbandet Tages utvecklades snabbt från starten 1963 och blev tidigt ett av Sveriges mest populära band. Hep Stars från Stockholm stod för konkurrensen. Nu möts banden igen – för en dag – vid en utställning i Örebro

  • Publicerad 11:42, 1 sep 2021

Det är ju att jag samlat på prylar med Tages och fyllt en hel källare.

Elvis Presley och Tommy Steele. Beatles och Stones. Blur och Oasis. Jo, popmusiken har haft sina dueller. I Sverige på 60-talet var det Göteborgsbandet Tages som ställdes mot Hep Stars, stockholmarna med Benny Andersson och Svenne Hedlund i spetsen.

Tycker om musiken

Nu förenas banden i en ny utmaning. Om så bara för en dag och bara som utställningsföremål.

Det är samlarna Göran Brandels och Roland Johansson som vädrar allt om sina favoritband – Tages respektive Hep Stars.

Göran Brandels, som bland annat ligger bakom boken "Tages – från Avenyn till Abbey Road", har varit samlare av favoritbandet sedan han upptäckte det på 60-talet.

– Jag köpte skivorna och tidningar om gruppen. Skivorna har jag, om en slitna, kvar. Men tidningarna klippte jag ju ut, säger han.

– Jag tyckte ju om musiken i första hand och samlade inte då egentligen.

Istället var det när Tagessamlingen "This one's for you" – cd-boxen – kom 1994, som det stora samlandet började.

– Jag upptäckte att jag inte hade alla skivorna, började leta, framför allt utländska, säger Göran Brandels, som trots sitt ivriga samlande är en bit ifrån att vara komplett.

Speciell utställning

Utställningen i Örebro lördag 4 september är speciell. Inte bara för att det, som sagt, är över en fullspäckad dag med mängder av utställningsföremål. Utan också för att Sveriges då största band möts med några av de kvarvarande medlemmarna i nutid.

– Det blir något av en happening. Vi har bjudit in alla överlevande medlemmar. Från Tages kommer Lasse Svensson. Göran Lagerberg hade tyvärr förhinder, Freddie Skantze har tackat nej och Dan Bexér (före detta Larsson) bor ju i Franrike.

Vad är upprinnelsen till utställningen?

– Det är ju att jag samlat på prylar med Tages och fyllt en hel källare. Saker som folk är nyfikna på. Samtidigt har Roland Johansson gjort samma sak. Så vi fick den här idén. Så frågade vi via Facebook om några band var intresserade att spela. Där är vi nu.

Tages och Hep Stars på Nostalgidag 4 september

Är: En endagsutställning om Tages (1963–1968) och Hep Stars (1963–1973). På skärmar och i montrar visas skivor, affischer, foton, tidningar, idolkort, samlarbilder, scenkläder med mera. Svenne Hedlund och Janne Frisk från Hep Stars närvarar precis som Lasse Svensson från Tages.

Live: Banden The Respons (Karlstad), The Bertils (Göteborg), The Beatulfs (Mariestad), Doctor Rock & Magister Blues (Halmstad) och Johnny Lundin Band (Stockholm).

Plats: Chrysler 57 Heaven, Örebro, som dessutom inhyser en stor kollektion med gamla fina bilar från 50 och 60-talen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39