Överraskade. När Göteborgsversionen av "Mamma Mia - the party" hade premiär överraskade Björn Ulvæus med sin närvaro. Foto: Kai Martin

Abba-Björn överraskade Göteborgspubliken på premiären

Efter ett och ett halvt års väntan var det dags. Rondo, ombyggd till Nikos Taverna, kunde slå upp dörrarna för "Mamma Mia – the party". 500 förväntansfulla gäster fick inte bara se en show – utan också Abba-medlemmen Björn Ulvæus, som ratade allsång med "Waterloo" för nya "Don't shut me down".

  • Publicerad 14:30, 9 okt 2021

Kön ringlade lång när Rondo äntligen kunde öppna dörrarna till Nikos Taverna. Den anrika showlokalen har sedan mer än ett och ett halvt år väntat på att få välkomna publiken till Göteborgsuppsättningen av "Mamma Mia – the party".

Imponerande jobb

Scenograf Bengt Fröderberg har gjort ett imponerande jobb och förvandlat Rondo till en grekisk restaurang. Scenen har blivit bar och med plats för sittande gäster. I mitten av golvet porlar vatten från en fontän. I fonden böljar Medelhavet och inramningen förvandlar snabbt Göteborgshösten utanför till charterresa till Skopelos, ön där filmen "Mamma Mia!" spelades in. Menyn för de 500 gästerna är förstås grekisk med allt från souvlaki till grekisk sallad med fetaost.

En del av showen

Servitörerna är en del av showen med dans och sång, där huvudaktörerna rör sig fritt i lokalen från golv till balkong.

Premiären var utsåld och en förväntansfull publik fick sitt lystmäte av Abbas musik. Men för den som kommit för att sjunga allsång till "Waterloo" blev kvällen en besvikelse.

Överraskning

Premiäraftonens stora överraskning var Björn Ulvæus gästspel, där han förklarade att det inte skulle bli något av Abbas genombrottslåt från 1974.

– Vet ni hur många som dog vid slaget om Waterloo? frågade han publiken och svarar själv.

– 50000.

Beklagade "Waterloo"

Han fortsatte och beklagade att han skrev en låt om kärlek till den olyckliga metaforen. Istället presenterade han musikern och sångerskan Mija Folkesson, som fick framföra en version av Abba helt nya låt "Don't shut me down".

Mamma Mia – the party

Är: En krogshow som är ett slags fortsättning på musikalen "Mamma Mia!". Spelades under fyra år på Tyrol i Stockholm.

Upphovsmän: Benny Andersson och Björn Ulvæus samt några låtar skrivna tillsammans med Stikkan Anderson.

Historia: Calle Norlén, Roine Söderlund och Björn Ulvæus.

Premiär: 8 oktober på Rondo, som är förvandlat till Nikos Taverna. Spelas hela hösten med stor chans till förlängning.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39