Albin Lee kommer hem till jul

Missbruket höll på att krascha framgångarna för Albin Lee Meldau. Men nu är han är ren och redo att fira en vit jul med sina favoritsånger när han kommer till hemstaden Göteborg.

  • Publicerad 15:00, 14 dec 2019

Men det är svårt att vara bra när man gör julmusik.

Musiken har han från barndomen. Mamma Annika Blennerhed var sångerskan med en lovande karriär och album på 80-talet. Max Meldau är inte bara pappa utan också producent och låtskrivarpartner.

– Jag har fått en lång och gedigen utbildning, säger han.

– Men inte bara från dem. Även om båda har bidragit mycket.

Sedan ett år tillbaka har han lämnat hemstaden Göteborg för Stockholm.

– Tjejen är härifrån och jag har mycket att göra här. Jag trivs. Har fått ordning på lägenhet. Visst, det finns saker i Göteborg som på sitt sätt är bra. Men jag behövde byta miljö. Här har jag massor att göra och har en vardag.

Tjusade tv-publiken

Med låten "Lou Lou", som han skrev redan som 18-åring, fick han ett gediget genombrott 2016 med miljontals lyssningar på strömningstjänster. 2018 kom debutalbumet och samma år var han som den som i Folkhemssverige var mest okänd när han deltog i "Så mycket bättre".

Rösten och tolkningarna tjusade den svenska tv-publiken. Men med det mediala strålkastarljuset blev han skygg. Något som delvis var missbruksrelaterat, som i sin tur gjorde att han för snart ett år sedan togs in på ett behandlingshem.

Platta på svenska

– När jag kom ut måste jag bara skriva, säger han som nu siktar på att göra musik med svenska texter, något redan som synts med singlarna "Kom för mig" och ""Vita fen" med Stor utgivna i år.

– Det har gått bra, även om svenskan är smalare än engelskan och det är mycket svårare att skriva på sitt eget språk. Men jag håller på med min svenska platta. Vi är mer eller mindre klara.

Hur funkar det att åka på turné nu med rocklivet som frestar?

– Det har blivit lättare än jag trodde. Men jag jobbar aktivt med det. Jag har dessutom nytta av bandet, som ju är mina kompisar. Det är viktigt att tycka om varandra, Vi spelade mycket i somras. Jag är övertygad om att om jag kom till Nordpolen skulle en isbjörn komma och erbjuda mig någonting. Men jag tar ansvar för min egen grej och kan gå på nattklubb utan problem.

Turnéaktuell

Nu är Albin Lee Meldau turnéaktuell igen och denna gång med julmusik. EP:n "Merry little Christmas" kom för några veckor sedan, Södra Teatern sålde slut snabbt och blev ytterligare tre när han kommer till Stora Teatern söndag 15 december.

Tillsammans med vännerna och kollegorna Kalle Stenbäcken, piano, Simon Söfelde, gitarr, och Samuel Runsteen, bas och stråkar ska Albin Lee Meldau bidra till julstämningen i hemstaden Göteborg.

– Jag gillar ju de klassiska julsångerna som "Gläns över sjö och strand". Den är ju sinnessjukt vacker. Det är som schlagermusik med riktig orkester. Jag älskar det! säger han.

– Men det är svårt att vara bra när man gör julmusik. Det kan lätt bli katastrof. Men är det bra är det fantastiskt. Musiken vi gör kommer bygga på EP:n.

Albin Lee Meldau

Är: 31. Sångare, musiker och låtskrivare, född i Göteborg till musikerföräldrarna Annika Blennerhed och Max Meldau. Slog igenom med sin låt "Lou Lou" 2016 som strömmade över tio miljoner gånger. Medverkade i "Så mycket bättre" 2018. Samma år kom albumet "Blue Christmas".

Bor: I Stockholm med flickvän.

Aktuell: Med sina julkonserter, där han söndag 15 decmeber gästar Stora Teatern på hemmaplan.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG