Allt är toppen för Vita Bergen

Med 2020 gick William Hellström in i en kreativ svacka med sitt Vita Bergen. Men med nya albumet har han lockat fram framtidstron och längtan efter att få komma ut och spela.

  • Publicerad 18:23, 1 apr 2021

Det är musik som man kan hålla i handen i sina djupa dalar.

Följer man Vita Bergens Instagramkonto är det en berg-och-dal-banefärd i känslor mellan hopp och förtvivlan. Som det från 10 januari, då William Hellström (som ju är Vita Bergen) listar fyra riktiga loserspelningar med viss kärleksfull ironi.

Så när GöteborgDirekt träffar honom går det ju inte att undvika sportfrågan: Hur mår du?

– Just nu är det på topp. Men det har verkligen varit högt och lågt. Som alla andra gick vi på en propp 2020. Jag fick verkligen försöka hitta ny energi, för när restriktionerna kom distanserade jag mig från musiken och fokuserade på forskningen.

Utbildad läkare

Jo, William Hellström är utbildad läkare, som kastat sig in i forskning av hjärnan. Ett nio till fem-jobb som doktorand med sikte på en avhandling i neurovetenskap om hjärnans utveckling hos för tidigt födda barn.

– Men jag hittade tillbaka till kreativiteten. Bland annat köpte jag en skrotbil – en Datsun Nissan 2402 från 1973 – som jag skeppade in från USA. En sportbil som sett sina bästa dagar. Nu rullar den fint och är besiktigad. Det är ett projekt där jag fått utlopp för det kreativa.

Nyseparerad

Han är nyinflyttad majornabo, har fått en nystart och skaffat sig framtidstro.

– Jag kände ett sug efter att flytta hit. Jag har bott här tidigare och känner att det är lite lugnare och att jag kunde börja om här. Här sköter man sig själv.

Han berättar att han har separerat och lämnade lägenheten i Vasastan, bodde hos kompisar innan möjligheten kom att få eget boende ett stenkast från Älvsborgsplan/Mariaplan, Majornas puls.

– Hon är i bandet och vi är fortfarande kompisar, säger han om förra flickvännen Josefin Eklund, ljuskonstnär.

Till optimismen tillhör också Vita Bergens nya album "Another dag in paradise", nyss utkommet.

– Då pandemin kom var det egentligen klart att släppas. Men jag fick kapitulera. Så fick jag upp det som ett nytt blad, bytte ut låtar och det är det som gjort det så bra.

Ser framtiden an

Jo, William Hellström ser framtiden an, men han längtar efter att komma ut och spela och få möta sin publik.

– Vi är i synnerhet en liveakt, som inte är digitalt optimerade, säger han om livebandet Vita Bergen, som knappt setts alls under året och inte vill satsa på streamade konserter.

Så med rastlös väntan på konserter och turnéer stoltserar William Hellström med sitt "Another day in paradise" – ett album som andas poppig positivitet.

– Ja, det får jag säga. Det är musik som man kan hålla i handen i sina djupa dalar. Jag gillar att det det glimrar över det mörka med en känsla av att det kommer lösa sig. Vi har foten på gaspedalen när det gäller spelningar. Några samtal med bokare så är vi igång.

Vita Bergen

Är: William Hellströms enmansprojekt som han startade tillsammans med vännen Robert Jallinder. Albumdebuten kom med "Disconnection" 2015. På scen är Vita Bergen, förutom William Hellström, också Tuva Lodmark (Pale Honey), Patrik Wennberg och Gustaf Gunér. samt ljuskonstnären Josefin Eklund.

Bor: William Hellström bor sedan några månader i Majorna. Är uppvuxen i Hovås.

Aktuell: Med nya albumet "Another day in paradise".

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00