Amanda har hopp om sin pop

Amanda Jerlov tror på sin pop och tror på sig själv. I sommar har hon kommit med inte mindre än två singlar – välproducerad pop med hitkänsla – och siktar på mer musik.

  • Publicerad 19:00, 26 aug 2021

Jag vill inte bli 80 år och inte ha vågat testa...

Amanda Jerlov gillar tryggheten. Ändå hamnar hon gång efter annan i situationer där hon kastar sig ut. Som när hon flyttade till Örnsköldsvik för att börja plugga på Musikmakarna, låtskrivarakademin som fostrat fler svenska kompositörer än det går att räkna.

– Det var väldigt speciellt. I mitten av ingenstans med 40 ambitiösa studenter som alla vill samma sak. Samtidigt är jag glad att skolan låg där. Jag har gjort så mycket musik, för det finns inte så mycket annat att göra och det är skönt att få perspektiv. Jag var faktiskt mer rädd för att flytta dit än vad jag var att flytta till New York, säger hon.

En vild idé

Ja, det var ju också ett äventyr. En vild idé, som växte till en övertygelse om att bli musikalartist. Var bli man det om inte i New York, så hopp... 2018 blev den kreativa staden som aldrig sover hennes nya hemort.

– Jag har drömt om att bo där sedan jag var liten och jag har alltid älskat teater, musik och stå på scen. Pernilla Wahlgren var min idol. Så det var klart att jag skulle bli musikalartist.

Ett rejält danssteg från den samhällsvetenskapliga linje hon läste på gymnasiet.

– Jag vill inte bli 80 år och inte ha vågat testa och undra varför jag inte gjorde det, säger hon efter att ha hoppat av utbildningen.

Nu är det fokus på låtskrivande och en artistkarriär med henne själv i fokus.

– Jag älskar att skriva låtar. Men att producera är ett hantverk att sätta sig in i. Hur man bygger låtar. Det är ett mål som jag har, men... hur ska jag förklara... "prodda" och jag har en relation som inte är helt problemfri.

Jo, hennes rastlöshet ställer till det. Men visionen är det inget fel på. För Amanda Jerlov vet vad hon vill.

– Men det är en process att hitta folk som kan hjälpa mig.

Två singlar

I Göteborg har hon haft ett produktivt samarbete med göteborgarna och låtskrivarna Teddy Paunkoski (Andra Generationen) och Jakob Bergek, som gett senaste singeln "Like you do". Precis som den förra singeln "One not two" – ett låtskrivarsamarbete med Kajsa Klemets och Julian Ambs som producent – handlar det om klatschig, modern pop med ambitioner att nå topplistorna.

Till hösten ska mer material släppas.

– Ja, det blir tre låtar till och en ep i vår. De låtar som jag har kommit med nu är typ ett och ett halvt år gamla och det känns som 800 år sedan.

Amanda Jerlov är ett flöde, positiv, energifylld, charmig och öppen. Med sin musik gläntar hon på dörren till sig själv; vill på samma gång inte var för djup och ge sina låtar ett reflekterande innehåll.

– Det är djupt samtidigt som det inte är det. Jag vill kunna skoja med mig själv. Jag tror att om det skulle bli för allvarligt skulle det inte bli bra.

Amanda Jerlov

Är: 22. Studerande, låtskrivare och sångerska. Har i somras jobbat som produktionsassisten på SVT. Hade ambitioner om att bli musikalartist och utbildade sig till det i New York 2018, men hoppade av. Läser nu på Musikmakarna, Örnsköldsvik, men har praktikplats i Stockholm, dit hon nu flyttar.

Bor: Sista skälvande dagarna i barndomshemmet i Brottkärr.

Familj: Mamma, pappa, syster, hund och pojkvän.

Aktuell: Med nyss utkomna singlarna "One not two" och "Like you do". Jobbar mot en ep, för att senare göra ytterligare en.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39