Anders Hagberg tröttnar inte på det gränslösa

Han har verkat i över 40 år med musik över gränserna i hela världen. Nu är saxofonisten och flöjtisten Anders Hagberg aktuell med nya albumet "North".

  • Publicerad 15:04, 23 okt 2020

Det var som om jag blev fri...

Han kom från hemstaden Uppsala till Göteborg 1979 för att gå på Musikhögskolan. Här har Anders Hagberg blivit kvar samtidigt som han med åren har fått hela världen som arbetsfält och jobbat med kollegor från jordens alla hörn.

– Göteborg var enda stället med jazz och rytmisk musik på högskolenivå. Samtidigt var det ju staden där det hände. Jag blev snabbt indragen i att spela med band på helgerna. Det var ju en skola som inte liknade utbildningen jag gick på.

Blev pappa tidigt

Anders Hagberg blev snart en självklar del av Göteborgs då pulserande musikliv, spelade i mängder med blues- och rockband

Var det självklart att du skulle fortsätta ha Göteborg som bas?

– Ja, jag blev pappa tidigt samtidigt som jag reste mycket. På 90-talet utgick jag mer från Stockholm, då jag spelade med Mynta, spelade in skivor där och turnerade internationellt.

I 80-talets slut hade han också kommit till en brytpunkt. Efter att ha varit blåsmusiker i olika salsa-, jazz-, rock- och bluesband, turnerat runt med Björn Afzelius funderade Anders Hagberg över sin egen identitet som musiker.

– Jag tyckte att det var svårt att hitta min egen röst som saxofonist. Samtidigt funderade jag på om jag verkligen ville vara en allroundmusiker. Jag testade mer att spela sopransax och profilerade mig med den och flöjtspelet. Det var som om jag blev fri och just med sopransaxofonen fanns det inte så starka förebilder som tenorsaxofonen har.

Gjorde vägval

Med det vägvalet har Anders Hagberg blivit en av Sveriges främsta musiker inom jazz och folkmusik. Just det gränslösa lockar honom och är det som driver honom till att fortfarande vilja komponera ny musik. Som på nya albumet "North", där inte musiken hämtar influenser från såväl de nordiska länderna som så långt bort som från den indiska musikaliska myllan.

Vad är det som gör att du håller dig alert?

– Det korta svaret är att det är kul. När jag spelar själv eller ihop med andra i det kreativa flödet blir det som sin egen belöning. Nu mer övar jag inte i första hand för att bli bättre utan för glädjen att spela och nyfikenheten att lära mig nya saker. Det blir något meditativt och när jag måste spela måste jag också djupandas.

Alla som kan sin yoga kan väsentligheten i att andas in och andas ut.

Gick in i väggen

Men Anders Hagberg har inte alltid varit i harmoni med sig själv.

– Jag gick in i väggen 2004 och det är inte något jag ville ha upplevt. Jag jobbade för mycket, var ensamstående pappa på halvtid och turnerade. Men det blev också som en vattendelare. Jag kunde se tydligt vad jag skulle välja bort. När jag kom tillbaka kunde jag tänka kvalitet och det har varit ett riktmärke för mig. Just nu känner jag en större kreativitet än någonsin i livet. Jag hoppas att det ska fortsätta så.

Anders Hagberg

Är: 62. Musiker med fjöjter och saxofoner som huvudinstrument. Kompositör och producent. Professor och lärare i musikalisk gestaltning med inriktning improvisation vid Göteborgs Universitet, Högskolan för Scen och Musik.

Bor: I Linnéstaden, Uppvuxen i Uppsala. Kom till Göteborg för studier 1979.

Aktuell: Med albumet "North" med musikerna Johannes Lundberg, Joona Toivanen och Helge Andreas Norbakken. Spelar på Kulturnatta, fredag 23 oktober.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG