Anna har hittat tillbaka till musiken

När barnen kom la Anna Öberg musiken på hyllan. Men längtan till skapandet fanns där. 53 år gammal solodebuterande hon. Nu har hennes tredje album kommit

  • Publicerad 13:40, 6 jan 2021

På sätt och vis var det skönt att corona kom...

Hon är ansiktsblind. Har med andra ord svårt att känna igen vuxna människor från en gång till en annan. Något som kan ställa till problem då man, som Anna Öberg, är ägare och föreståndare för en förskola.

– Det är inga problem med barn, men med äldre. Det finns föräldrar som blir förnärmade när jag inte känner igen dem från en gång till en annan.

Ligger sällan på latsidan

Att hon startade en förskola var logiskt. Med två små barn saknade hon en plats som på ett vettigt vis drev en verksamhet som såg och gynnade barnen.

– Jag bodde då i Tollered utanför Lerum, hade jobbat i flera år och efter att ha hittat en blänkare i lokaltidningen om bidrag startade jag förskolan i Lerum 2006. Det var ju kö med barn, säger hon som snart startade ytterligare förskolor, bland annat i Linnéstaden; en verksamhet hon nu har sålt.

Jo, Anna Öberg är driftig och ligger sällan eller aldrig på latsidan. Till det är tiden för kort. Men allt började med musik.

– Från mellanstadiet höll jag på sex dagar i veckan, spelade kontrabas, folkmusik, klassisk musik… tvärflöjt var mitt huvudinstrument.

Det har blivit mer musik sedan dess. Som med bandet Ladomir som startade 1984 i Helsingborg. Året efter flyttade gruppen till Göteborg och en möblerad två i Kortedala. Då hade trummisen hoppat av och en trummaskin ersatte honom. Med det blev musiken mer elektronisk och tvärflöjten byttes mot synt, för Anna Öberg.

Men musiken tog en väsentlig paus några år senare.

– Jag blev mamma 1988 och gick in i modersrollen. När min första dotter föddes lovade hennes pappa och jag varandra att vi skulle fortsätta spela. Det gjorde han. Men inte jag. Fast det var mitt beslut. Sen gick jag och längtade i 30 år, säger Anna Öberg.

Möjligheter öppnades

Med barnen utflyttade öppnades möjligheterna att ta fatt i musikdrömmarna och -ambitionerna. Med hjälp av producenten, teknikern, arrangören och musikern Charles Storm (Håkan Hellström, Mando Diao, Henrik Berggren med flera) kom hennes debutalbum "Härsknar" 2017.

Genom Charles Storm fick hon också chansen att sjunga med Ola Salo, då the Ark-sångaren var i Göteborg för inspelningar för sitt soloprojekt

– Charles Storm känner alla, har respekt för mig och vi har väldigt roligt ihop. När han spelade in Ola Salo behövdes kör och jag råkade bara komma förbi, säger hon utan att göra en större affär av saken.

Energin tog ut sin rätt

Med debutalbumet i handen gick hon vidare med sin energifylld syntmusik, bokade spelningar på egen hand och skapade uppmärksamhet kring sin musik.

– Jag älskar att spela live och längtar efter att få göra det igen. Men på sätt och vis var det skönt att corona kom och det var svårt att få spelningar.

Jo, energin tog ut sin rätt efter att ha jobbat med sitt tredje album "Varelser inuti", som kom tidigare i höstas, färdigställt en egenproducerad kortfilm och arbetet med sin förskola. Så hon valde att växla ned och gå på lågvarv. Inte lätt när idékläckaren och energisprutan till man, Ingemar Gasleben, sitter mitt emot vid köksbordet.

– Men lyckan är att sitta där och diskutera projekt. Gemensamma eller enskilda. Dessutom med någon man älskar.

Anna Gasleben Öberg

Är: 56. Musiker, låtskrivare och föreståndare för en förskola i Lerum. Spelade med bandet Ladomir 1984–1988 och vid comebacken 2006. Är medlem i bandet the Åndå tillsammans med Terminal K Gasleben och Zack O'Yeah.

Bor: I Jörland, uppvuxen i Helsingborg. Kom till Göteborg på 80-talet och har bott i allt från Linnéstaden till Kortedala.

Familj: Gift med Ingemar Gasleben Ljungström, musiker i Twice a Man. Har två vuxna döttrar från en tidigare relation och en bonusson.

Aktuell: Med sitt tredje soloalbum "Varelser inuti", som kom i höstas. Debutalbumet "Härsknar" kom 2017, det andra – "Vafan har jag gjort" – 2019.

Visa merVisa mindre

Anna Öbergs Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Saluhallen – Feskekörka

Slottsskogen – Delsjön

Mariaplan – Stigbergstorget

Way out West – Kulturkalaset

Spårvagn – Färja

Avenyn – Linnégatan

Bokmässan – Filmfestivalen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00