Annica är ingen vanlig Svensson

Annica är ingen vanlig Svensson. I nära 25 år har hon haft artistlivet som sitt yrke. Nu har hon också barnboksdebuterat – med en bok hon drömt.

  • Publicerad 12:00, 7 sep 2020

Inget kunde stoppa mig, men jag är ju ingen musikaltjej.

Annica Svensson märks. På scen. Men även vid sidan av. Hon har en energi som går att ta på, men som hon också delar av sig med då hon bjuder friskt på både sig själv, fika och sitt artisteri.

Några är vi kanske som sett henne i "Doobidoo", Lasse Kronérs populära program nu redo för en ny säsong. Där har hon sedan 2008 varit en självklar del i bandet, som sångerska. Andra har kanske fångats av henne på Cabaret Lorensberg eller The Concept i Gamle Ports lokaler. Ytterligare några på Silja Lines showbåtar eller Stena Saga på traden Oslo–Frederikshavn.

Sjunger ständigt

Hon är ett yrväder med ständigt sång på sina läppar. När Göteborg Direkt hälsar på i hennes fina hus i Sillviks havskoloni hörs hennes stämma lekfullt följa radion i köket.

– När jag var liten sjöng jag hela tiden. Själv, med farmor eller min grannfru Rosemarie. Jag sov med radion. Den stod på hela tiden. Jag sjunger till och med hos tandläkaren, för där är så läskigt. Det har till och med blivit så att han sjunger med.

Men det skulle dröja innan Annica Svensson förstod att hon kunde ha sången som yrke.

– Ja, även om jag alltid har blivit peppad av mina föräldrar att göra det jag vill, så dröjde det innan det utkristalliserades. Men till slut blev det som det var ämnat att bli.

"Emma Tvärtemot"

Strax efter nyår 1996 gick hon på en audition till Musikhögskolans musikalprogram.

– Det kanske jag inte borde ha gjort. Men jag är Emma Tvärtemot. Sjöng alla schlager sjöng jag jazz.

Så när uppdraget var att sjunga något ur "Grease" eller "Jesus Christ Superstar" valde Annica Svensson "Mary Poppins".

– Man skulle röra sig, så jag tog på mig mina steppskor, klädde mig i svart och vit skjorta. Inget kunde stoppa mig, men jag är ju ingen musikaltjej.

Hon skrattar åt minnet och åt en jury som satt som fågelholkar när yrvädret var färdig med sin uppvisning. Några veckor sedan sökte Park Lane folk till sin satsning "Cabaret Lorensberg". Med premiär i mars 1996 var det snabba ryck. Annica Svensson fick jobbet.

– Där tog det fart. Jag är autodidakt, men har tagit privatlektioner och har haft ett superstöd i sångpedagog Ingalill Modig. Hon har varit min mentor, som jag fortfarande ringer.

Intensivt jobb

Några års intensivt jobb runt om på scener krävde sin tribut. Trassel med rösten gjorde att hon hoppade på jobbet som programpresentatör för TV3/ Viasat i London. Men trots kanonlägenhet i South Kensington och bra arbetstider var längtan till showlivet för stort.

– Mamma och hennes väninna var över. Vi gick på "Mamma Mia". När alla jublade av förtjusning grät jag. Jag insåg att jag hade gått in i en depression.

Annica Svensson flyttade hem efter två år. Började som showartist igen. Något hon gjort flitigt sedan dess. Men med coronavåren har det tagit stopp. "Doobidoo"-inspelningarna började i mars, men med Lasse Kronér smittad av pandemin dröjde fortsättningen. Det gav å andra sidan utrymme för "Världens bästa sommarlov", hennes barn- och ungdomsbok.

– Natten till min födelsedag 2017 drömde jag hela boken. Jag var helt onåbar innan jag fick skrivit ned vad den handlade om.

Nu har drömmen blivit verklighet och boken finns ute till försäljning.

Annica Svensson

Är: 47 år. Showartist, sångerska och producent.

Bor: I Mölndal på vinterhalvåret. Sillvik på sommarhalvåret. Född i Tynnered, men uppvuxen i Nödingen.

Familj: Sambo och 13-årig son.

Aktuell: Med debut- och barnboken "Världens bästa sommarlov" och för tolfte säsongen som sångerska i "Doobidoo", premiär 11/9.

Bakgrund: Showartist när Cabaret Lorensberg drog igång 1996. Har frekvetenterat de flesta scener i Sverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Var medlem i Tomas Ledins showteam 2011–2013. Har medverkat i Doobidoobandet sedan 2008. Jobbat som programpresentatör för TV3/Viasat i London 2000-2002.

Visa merVisa mindre

Annica Svenssons Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Jungans – Paley

Södra skärgården – Norra skärgården

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Way out West – Kulturkalaset

Linnégatan – Avenyn

Spårvagn – Färja

Bokmässa – Filmfestivalen

Slottsskogen – Delsjön

Rondo – The Theatre

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11