Äntligen till häst. Per Andersson har premiär på sin enmansrevy 9 december på Lorensbergsteatern. Foto: Kai Martin och pressbild

Äntligen dags för "Räkhäst"

Han satt säker i räkhästsadeln och trodde på premiär i september 2020. Men pandemin var ett hinder på vägen. Nu är det äntligen dags för hans soloföreställning "Räkhäst – i huvudet på Per Andersson".

  • Publicerad 15:09, 6 dec 2021

Det blir ett slags hyllning till revy...

Upptäck GöteborgDirekts guide till nöje och kultur

Han har tidigare berättat om den lilla lapp han skrev som ung med ordet "Räkhäst". Vad vore då mer självklart än att Per Andersson ger sin soloföreställning det obegripliga namnet och kör det fullt i "Räkhäst – i huvudet på Per Andersson".

Planen var att sätta föreställningen i full galopp i september 2020. Men efter att ha stött på hinder, som en världsomspännande pandemi, är han nu äntligen redo för denna sin show.

–Just nu repar vi för fullt. Provar peruker, kläder, danssteg… vi har till och med hittat en spårvagn att ha med.

I naturlig storlek?

– Va!? Nej, haha. Den var med i mitt nummer om Göteborg i "Allsång på Skansen" i somras och min fru snodde med sig den hem.

Stal hon den?

– Ja, eh, alltså… hon frågade om hon kunde ta med den, fick nej och då tog hon den ändå.

Stulen rekvisita

Så med delvis stulen rekvisita från SVT kommer Per Andersson att skapa en inramning som förhoppningsvis ska bli oförglömlig på Lorensbergsteatern. Teatern i nöjeshjärtat av Göteborg, som han håller extra varmt och nära sig.

– Det känns stort att få ha premiären där. En del av föreställningen har ju med Lorensbergsteatern att göra, hur vi i gruppen Humoristerna stod utanför lördagskvällar och drömde om att få uppträda där. Det känns som en jättesäck för mig som nu knyts ihop. Så det blir en blandning av att jag är väldigt sugen och en vördnad.

Är det något av att dina samlade drömmar nu får liv?

– Ja, så är det med den här föreställningen. Det blir ett slags hyllning till revy, hur allt startade i Balltorp i tvättstugan, Humoristerna, Mölndalsrevyn… även om det inte sägs rätt ut.

När GöteborgDirekt pratade med Per Andersson i mars 2020 var inte allt material klart. Nu, nära premiären, har en del ändrats på vägen.

– Jag skulle säga att 70 procent kommer från då, säger han.

– Sedan har det blivit några tillägg.

Instragramfenomen

Hetsad av sin vän Linus Wahlgren och hans, kanske, mer kända syster Pernilla har Per Andersson blivit ett Instagramfenomen. Inför helgerna har han lagt upp filmade inslag om sig som en lindrigt nykter vinkännare.

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle göra det. Men Linus och Pernilla har uppmuntrat mig. Så jag tänkte, äh, jag gör det. I februari har jag kört i ett år. Jag kände också, ska jag göra det här ska jag göra det på riktigt, förklarar han, som nu har över 100 000 följare.

– Det är ju ingenting jag tänker på när jag lägger upp vintipsen. Jag gör ju det bara då jag har lust. Jag skissar på i inslaget i tio minuter och sedan är det fullt fläsk.

Räkhäst

Är: En nyskriven revy med Per Andersson, som skrivit manus tillsammans med Rikard Ulvshammar och Håkan Johnsson. På scen också kapellmästare/pianist Per Johansson.

Premiär: På Lorensbergsteatern 9 december där den spelas fram till jul för att återkomma i april. Planen är att föreställningen ska bli mobil och turnera efter årsskiftet.

Regi: Anna Vnuk, regissör, koreograf & dramatiker, som bland annat har regisserat "Grotesco på Scala - en näradödenrevy".

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21