Dubbla världar. Anton Fermhede förenar Västkusten och Kalifornien. Foto: Kai Martin

Anton förenar Västkusten med Kalifornien

Musikern och låtskrivaren Anton Fermhede vill inte välja. Han förenar den svenska västkusten med Kaliforniens – i både musik och på omslag. Nu börjar hans sommarturné tillsammans med amerikanen Zander Hawley.

  • Publicerad 11:30, 28 jul 2022

Kikar man noga på Anton Fermhedes omslag så inser man att de är ett spel med illusioner.

– Ja, man kan se Kungsbackafjordens öar i bakgrunden och i förgrunden är det Kalifornien, erkänner den i Åsa uppvuxne låtskrivaren.

Men musiken... ja, den fick sitt genombrott i ett trapphus i Linnéstaden. Det var akustiken där som gav resonans som i sin tur överhördes av en granne.

– Alla tog hissen, så i trapphuset fick jag vara i fred och spela. Men en gång kom det någon som lyssnade. På så vis fick jag min första spelning – för bostadsrättsföreningen.

En anspråkslös debut 2015 som gav mersmak.

– Det gav något att spela för människor som inte hört min musik. Jag hade ju skrivit musik länge, men för mig själv.

Så han sökte till open stage på Pustervik, fick kontakt med rockklubbens legendariske bokare Kim Abelsson, gick till final senare 2015 i talangjakten Emergenza på Sticky Fingers.

– På så sätt kom jag i kontakt med folk med studior och kunde spela i en demo på fem låtar i Svenska Grammofonstudion.

Demon blev grunden för debutalbumet "False down" 2016. Efter några singlar är han nu på gång med uppföljaren, som kommer i höst. En platta som delvis är inspelad i Kalifornien.

– Jag har alltid känt att jag hört hemma där.

I sommar är Anton Fermhede aktuell med spelningar tillsammans med amerikanen Zander Hawley i slutet av juli och början av augusti.

Spelningarna börjar i Ulricehamn fredag 29 juli.

Anton Fermhed

Är: 34. Låtskrivare, musiker och sångare. Utbildad inom event och kommunikation. Pluggar nu till HR (human resources).

Bor: I Nya Hovås efter 6 år i Linnéstaden. Uppvuxen i Åsa.

Familj: Sambo och tvillingar i småbarnsåldern.

Aktuell: Med singeln "Lincoln", kommande turné med Zander Hawley i slutet av juli och början av augusti singeln "What if" och album i höst.

Spelplan: Ulricehamn (29/7), Älghult (30/7), Lindshammar (31/7), Höganäs (3/8), Åsa (4/8), Vegabryggeriet, Göteborg (5/8)

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47