Brittiska pjäsen, postapokalyptiska "Barnen" har Göteborgspremiär. Foto: Kai Martin

Apokalyptiskt drama på Göteborgs Dramatiska Teater

Göteborgspremiär för omtalade – och hyllade – brittiska pjäsen "Barnen" på Göteborgs Dramatiska Teater.

  • Publicerad 11:56, 14 okt 2020

Göteborgspremiär. Brittiska pjäsen "Barnen" har Göteborgspremiär. Foto: Kai Martin

Samarbetet med brittiska Royal Court Theatre har gett Göteborgs Dramatiska Teater möjlighet att sätta upp Lucy Kirkwoods uppmärksammade drama "Barnen".

– Vi hade hoppats på Sverigepremiär för pjäsen. Men Stockholm hann före, säger Mia Eriksson, skådespelare i pjäsen.

2017 var den lilla fria Göteborgsteatern över i London för studiebesök på anrika Royal Court Theatre, som månar om att hitta nya, unga pjäsförfattare. Besöket blev lyckat.

– Det var väldigt lärorikt. Dessutom var de öppna mot oss och skickade förslag på pjäser som vi skulle kunna spela, förklarar Erik Åkerlind.

"Barnen" är den första som Göteborgs Dramatiska Teater sätter upp från Royal Court. Ett kammardrama i en apokalyptisk tid.

– Här ställs livet på sin spets och frågor får svar successivt under pjäsens gång, säger Mattias Nordkvist, som gästspelar som regissör under en paus från Göteborgs stadsteater.

– Temat passade oss. Dessutom har vi inte gjort något tillsammans på länge, säger Mia Eriksson som driver Göteborgs Dramatiska Teater tillsammans med Hanna Ullerstam, Erik Åkerlind och producenten Robin Pohlstrand Björkman.

– Det är en rapp text med viss farskänsla som vi har försökt att rensa.

– Det finns ett jätteallvar i texten. Men också humor. All dramatik hur mörk den än är behöver det, säger Mattias Nordkvist.

Barnen

Är: En prisbelönt pjäs av brittiska Lucy Kirkwood, som hade premiär på Royal Court Theatre 2016 för att sättas upp på Broadway, New York, året efter. Pjäsen har Göteborgspremiär på Göteborgs Dramatiska Teater.

Spelas: Av Hanna Ullerstam, Erik Åkerlind och Mia Eriksson.

Regi: Mattias Nordkvist.

Premiär: 16 oktober och spelas till och med 6 december.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG