Mot final. Göteborgsartisten Astian är klar för final till P4 nästa. Foto: Privat

Astian klar för final till P4 nästa 2022

Göteborgskillen Astian är en av åtta på tusen kandidater som lyckats kvalificera sig till finalen i "P4 nästa" – Sveriges Radios tävling som kan leda till "Svensktoppen".

  • Publicerad 14:47, 26 aug 2022

När GöteborgDirekt skrev om Astian, som ju är Sebastian Södergrens artistnamn, förra våren hade han precis gjort sig oberoende som musiker. Singeln "Poison" hade kommit och en ep var på gång.

– Den var om en resa från att inte lita på sig själv och sin förmåga. Men sista låten klingade i dur och ville se positivt på framtiden.

Det är "2slow", som också blev öppningen för deltagande i talangjakten "P4 nästa" 2022.

– Jag har tänkt på det länge, det är ett forum som känns rätt att ställa upp i och med en låt som handlar om att sårbarhet är en styrka.

Antagningen till tävlingen öppnade sista mars i år. 1 april, av alla datum, släppte han "2slow" på digitala plattformar. Låten blev antagen till deltävlingen i "P4 nästa" och Astian knep senare riksfinalplatsen i tuff konkurrens under deltävlingen.

– Av över tusen bidrag var jag en av 22 som nu har blivit åtta. Det är stort bara det.

Nu har låten blivit spelade i P4 Göteborg och han hoppas på mer. Vid den direktsända riksfinalen i Västerås 26 augusti ska han framföra låten live.

– Livebandet från "Lotta på Liseberg" kommer kompa oss som tävlar. Jag kommer göra som vanligt, sjunga och hoppa runt på scen, förklarar han som utanför scen är tillbakadragen.

Han är glad för chansen som finalplatsen i "P4 nästa" gett.

– Det här är den största chansen och ett bekräftelse på att min musik duger. Det är skönt efter att ha skrivit musik i tio år, säger 27-årige Sebastian "Astian" Södergren.

P4 nästa

Är: Sveriges Radios rikstäckande musik- och talangtävling. Målsättningen är att hitta nya artister och nyskriven musik för framtiden. Samtliga 25 P4-distrikt deltar i tävlingen där vart och ett av distrikten utser en vinnare. Totalt åtta av bidragen går till final.

Final: Västerås 26 augusti.

Tävlande: Atron, Fred, Leo Berg, Maja Jacobsson, Andy & the Rockets, Ida Wiklund, Tiffany Lorentz och Astian.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00