Återkomsten till Liseberg bjöd på oväntad utmaning

Han tackade för sig våren 2019 för att senare på hösten komma tillbaka som VD för Liseberg. Nu har Andreas Andersen ställts inför sin tuffast utmaning hittills i karriären.

  • Publicerad 15:41, 19 jun 2020

Jag har en organisation som hela tiden ligger i startblocken i väntan på att vi ska få öppna.

– Förskräckligt.

Andreas Andersen skakar spontant på huvudet när frågan om hur det är kommer på tal inledningsvis.

Jo, han syftar förstås på att coronavåren gjort att Nordens största nöjespark tvingas att hålla stängt. Inga gungor som kan ta igen det man förlorar på karuseller. Inga artister. Inga sommarjobbande säsongsarbetare.

– Ovissheten är nästan det värsta. Jag har en organisation som hela tiden ligger i startblocken i väntan på att vi ska få öppna, säger han.

Kom 2011

Dansken Andreas Andersen kom till Liseberg 2011 för att efterträda dåvarande VD:n Mats Wedin. Under Andreas Andersens regim har mängder med saker satts i görningen, som, förutom olika attraktioner som Atmosphear och Valkyria, hotellbygget med äventyrsbad som startats.

Men han har också ställts inför projekt där han tvingats stå och titta på, i stort sett, som Västlänken, där huvudentrén tagit stryk och där Lisebergshallen rivits, där mängder av idrotts- och nöjesarrangemang hållits sedan invigningen 1980. Nu står han emellertid inför den tuffast utmaningen med coronapandemin, som tvingat Liseberg att hålla stängt i väntan på nya direktiv från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Han, som tackade för sig för ett år sedan för att jobba i hemstaden Köpenhamn och på Tivoli, kom överraskande tillbaka i höstas.

– Jag hade varit här i åtta, nio år. När man, som jag, kommer från en annan stad i ett annat land, känns det som något temporärt. Jag hade tänkt att gå vidare. Problemet med mitt jobb är att det finns få tjänster att söka sig till. Kina, Dubai, kanske. Men så kom möjligheten till Tivoli. Det passade bra med tanke på min 76-åriga mor och min, nu, treåriga dotter som är i Köpenhamn.

Verkligheten kom ikapp

– Men så kom verkligheten ikapp. Det var stora projekt på gång och saker som jag ville göra. Jag insåg att jag nog hade blivit mer Liseberg och svensk än vad jag trodde. När jag kom till Danmark sågs jag som en svensk, fick leta efter orden på danska och den Andreas som kom till Göteborg 2011 var en helt annan än den som lämnade. Det var faktiskt en ganska jobbig insikt, samtidigt som Tivoli är en fantastisk organisation.

Stängd park

Han började jobba där för ett år sedan, samtidigt som han bodde med sin mor i väntan på det där husköpet som aldrig blev av.

– Varje gång jag fick en chans kom jag tillbaka till Liseberg och huset i Säve, som jag aldrig fick sålt. Jag sa farväl varje gång. Sedan blev jag kontaktad av styrelsen med en förfrågan om att söka mitt gamla jobb. Det var då jag kände att jag inte var klar.

Nu står han med en stängd park och med en personal som antingen permitterats eller som får slita hårt med en planering som är både nyckfull och oviss.

– Det var kanske därför som jag skulle tillbaka. Det skulle vara tufft oavsett vem som satt på posten, men kanske omöjligt för en som var ny.

Hade han varit kvar på Tivoli hade han kunnat promenera omkring i nöjesparken för att se en publik förlusta sig. Men så är det inte på Liseberg.

Orättvist?

– Nej, inte alls. Men visst är det ironiskt att vi i Sverige som har gått vår egen väg nu står här och inte har öppen vår verksamhet. Lagen om offentlig verksamhet, som är gjord för oss, gör det också omöjligt. Vi som har alla förutsättningar att klara köer och allt med det.

Andreas Andersen

Är: 48 år. Bor i Säve. VD för Liseberg, en tjänst han återtillträdde i höstas. Började 2011 på Liseberg efter att ha varit direktör för Europadelen av branschorganisationen International Association of Amusment Parks and Attractions.. Var dessförinnan, 2001–2008, vice verkställande direktör på Tivoli i Köpenhamn.

Familj: Mor, bror och 3-årige dotter i Köpenhamn. Boxervalpen Lauritz.

Intressen: Vurmar för berg-och-dalbanor. Har en stor modell hemma och håller på med ett Legobygge av en tillsammans med sin dotter. Vandrar. Gärna Svartedalen, Bohusleden med flera.

Visa merVisa mindre

Andreas Andersens Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Slottsskogen – Delsjön

Avenyn – Linnégatan

Backaplan – Nordstan

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Balder – Lisebergsbanan

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Bokmässan – Filmfestivalen

Jungans – Paley

Visa merVisa mindre

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21