Augustifamiljen på spåret för ytterligare tv

Det blev inte ytterligare en säsong i "På spåret" som husband för Augustifamiljen. Men helt missar inte tv-publiken bandet. Den 27 december visas gruppens konsert från Stora Teatern i oktober.

  • Publicerad 16:46, 27 dec 2019

Det har blivit personligt och varmt eftersom alla får komma till tals.

När radarparet Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över som programledare respektive domare i programmet "På spåret" 2009 var det med Augustifamiljen som husband. Gruppen som från början bildades ur Håkan Hellströms kompband 2006 tog sig an uppgiften och utmaningen. Men efter tio år var det slut.

Helt lottlösa har Augustifamiljen inte blivit. Musiken tillsammans med gästartister från programmet har blivit ett album. Releasen firades med två konserter i oktober – Stockholm och Göteborg - där spelningen på Stora Teatern spelades in av SVT.

– Vi hade pratat med SVT om ett vidare samarbete lite som livet efter "På spåret". Men det var ont om tid under hösten. Så tipsade vi om konserterna och SVT tände på idén, säger kapellmästare Stefan Sporsén.

– Nu kan man ju tro att tv-programmet är ett slags bokslut på grund av "På spåret", men så är det inte. Det är ju egentligen vår releasekonsert plus intervjuer som är bandat.

I programmet ses flera av de gästartister som bandet haft under sin tid i det populära frågesportprogrammet

– Jag hörde av mig till alla som var med på skivan inför konserterna, det vill säga 16 stycken. Det har varit en lång process att få med dem på plattan. Vi skulle ju göra två konserter, men samtidigt hoppades vi att inte alla skulle tacka ja, säger Stefan Sporsén.

– Så det blev lite annorlunda mellan konserterna i Stockholm och Göteborg. Peter Jöback skulle ha varit med i Stockholm, men blev sjuk. Loney Dear var där. Amanda Jenssen, José González och Theodor Jensen kunde bara i Göteborg. Tanken var ju att alla som kunde skulle vara med och Storan-dagen blev helt galen.

Återskapa det som gjorts

Med det var inte bara en konsert, utan också förberedelser inför den. Stefan Sporsén minns:

– Det gällde ju att återskapa det vi en gång gjort. Theodor Jenssen och Amanda Jenssens bidrag var ju från 2009, första gången vi gjorde "På spåret". Men alla, inklusive gästerna, har inspirerat och berikat varandra. Vi vill till exempelvis göra mer med Lena Willemark. Och det vore roligt att följa upp albumet med en ep med någon egen låt.

Hur ser det ut i fortsättningen?

– När vi sågs för förhandsvisningen av programmet var det första gången vi sågs sedan konserten. Men vi tar nya tag och har många förfrågningar, säger Stefan Sporsén som tillsammans med Augustifamiljens gitarrist Simon Ljungman kommer ha fullt fokus på fyra (!) Ullevikvällar som musiker – och kapellmästare – i Håkan Hellströms band.

– Ja, det kommer absolut ta mycket tid under våren. Men samtidigt… Augustifamiljen är ett lekfullt projekt med höga mål. Det kommer definitivt bli något 2020. Det finns också mer tv-planer, att göra något mer musikrelaterat.

Augustifamiljen i tv

Är: Ett tv-program med bandet Augustifamiljen från deras konsert på Stora Teatern 16 oktober i år. Det sänds i SVT 27 december.

Medlemmar: Stefan Sporsén, kapellmästare, klaviatur, trumpet och sång, Simon Ljungman, gitarr och sång, Daniel Gilbert, gitarr och sång, Jonas Gustafsson, bas och sång, Björn Almgren, saxofoner, klaviatur, slagverk och sång, och Sylvester Schlegel, trummor och sång.

Gäster: Bror Gunnar Jansson, José González, Jennie Abrahamson, Anders Wendin, Jonas Svennem, Theodor Jensen, Amanda Jenssen och Lena Willemark.

Vi är GBG

    Vi är GBG