Orädd. Johanna Bäckström Lerneby har skrivit en reportagebok om klanfamiljen i Angered som anklagas för brott, men ser sig själva som problemlösare. Foto: Kai Martin

Bäckström Lerneby med bok om klanfamilj i Angered

Johanna Bäckström Lerneby rör sig i traditionellt manliga miljöer i sitt yrke. Från sport- till kriminalreporter. Nu har hon klivit in i en omdebatterad klanfamiljens vardagsrum i Angered.

  • Publicerad 16:37, 14 jun 2020

De ville inte att jag skulle skriva boken. Allt annat vore jättekonstigt.

Hon har inte varit i kontakt med klanen "Al Asim". som hon kallar den i sin nyutkomna bok "Familjen", sedan strax innan jul. Då i samband med en protest mot att de sociala myndigheterna hade omhändertagit ett barn i familjen.

– Jag blev inbjuden. Men jag kunde inte vara där personligen.

Det låter som om de har en tillit till dig?

– Jag skulle inte beskriva det som så. De ville nog bara att jag skulle skriva om det och de har mitt nummer. Men jag skulle gärna prata med honom igen.

Johanna Bäckström Lerneby syftar på den drygt 60-årige klanledaren, han som i över ett decennium styr över sin familj hierarkiskt enligt ett eget rättvisesystem. Det handlar om cirka 120 individer i Angered och Frölunda, med förgreningar också i Malmö, Stockholm och Tyskland.

Första gången 2006

Hon kom i kontakt med familjen för första gången 2006 när hon i samband med ett reportage vid Mixgården i Hammarkullen stötte på en 15-åring som stack ut.

– Polisen som jag jobbade med då sa att killen tillhörde "Al Asim".

Senare skulle familjens namn dyka upp i andra ärenden kopplade till hennes jobb som kriminalreporter på GP.

– Redan då tänkte jag att jag skulle skriva ett reportage om familjen. Men det blev inte då, förklarar Johanna Bäckström Lerneby.

Hon är uppvuxen i Luleå. Spelade fotboll som yngre och ville börja skriver sport för Norrbottenskuriren.

– När jag kontaktade redaktionen var svaret ungefär "Ring inte oss. Vi ringer dig". Men jag visste att de hade en ungdomssida att fylla. Så jag skrev två artiklar med foto och skickade in. De skrev förstås om, för jag kunde ju inte det journalistiska hantverket. Men jag var stolt över min byline, säger hon.

– Jag ville inte förändra världen. Men bylinen var en drivkraft för mig och är det fortfarande.

Machovärld

Hon hamnade snabbt i en journalistiskt traditionell machovärld. Men tvekade inte en sekund.

– Ja, jag har tänkt på det. Kriminaljournalistiken är ju också macho. Men jag hamnade i den världen av en slump. Sport och "krim" var otroligt bra skolor. I sporten måste du skriva snabbt. Inom "krim" får du lära dig om samhället, hur det fungerar med sekretess, offentliga handlingar, hur man tar hänsyn till människor och hur man möter dem.

Kärleken, som hon träffade på Kalix folkhögskola, tog henne till Göteborg sommaren 1996.

– Han var urgöteborgare och vi hade bestämt oss för att flytta ner. Men jag hann före honom, säger Johanna Bäckström Lerneby och fortsätter:

– GP hade en annons om att de sökte folk till Attityd, deras ungdomssatsning. Jag tjatade mig in på det jobbet, för det var ett tjänst jag ville ha.

Till Göteborg 1996

Det tog inte många månader innan hon blev ansvarig för den satsningen och därefter tog hon vidare kliv i den journalistiska karriären. Det har blivit SVT i Göteborg ("Uppdrag granskning") och kriminalreporter och -chef på Aftonbladet. Men nu har hon landat på platsen som nyhetschef på SVT sporten, efter att kammat hem prestigefyllda priser som Guldspaden (2011 och 2012) och Stora journalistpriset (2012 och 2015) under gång.

Hon pendlar till Stockholm, för det är i Göteborg som hemmet finns.

– Det tär inte på krafterna. Då det gör det får jag väl ta en funderare och antingen säga upp mig eller flytta. Ännu så länge är det skönt att komma hem till Göteborg. Men jag har ju förmånen att ha mitt yrke som min hobby.

Samtidigt ger hon sig själv tid att skriva böcker, som "Familjen". En bok som familjen "Al Asim" helst hade sett outgiven och som de uppmanat till bojkott av.

– De visste att jag skulle skriva boken. Men efter intervjun i Aftonbladet (2017) har jag inte gjort några fler med familjen för boken. Den utgör å andra sidan bara 30 sidor av 300 i den. De ville inte att jag skulle skriva boken. Allt annat vore jättekonstigt. Jag hade själv blivit sur om någon hade gjort det om min familj mot min vilja. Men om du frågar om jag är rädd, så nej. Jag är inte rädd, men medveten; jag vet allt om familjen.

Johanna Bäckström Lerneby

Är: 46 år. Uppvuxen i Luleå. Boende i Göteborg med jobb i Stockholm där hon också har en övernattningslägenhet. Journalist och författare.

Familj: Två vuxna döttrar.

Bakgrund: Kom till Göteborg 1996 för jobb på GP. Blev efter ett tag kriminalreporter. Gick 2008 vidare till "Uppdrag granskning" på SVT i Göteborg. 2017 började hon tjänsten som chef för rättsredaktionen på Aftonbladet. Sedan i mars i år är hon nyhetschef på SVT Sporten.

Aktuell: Med "Familjen", en reportagebok om klanfamiljen "Al Asim" i Angered och samhällets arbete att få bukt med problemen med kriminaliteten kopplade till familjen.

Visa merVisa mindre

Johanna Bäckström Lernebys Göteborgsfavoriter

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Röda sten – Saltholmen

Way out West – Kulturkalaset

Gamla Ullevi – Scandinavium

Spårvagn – Färja

Avenyn – Linnégatan

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Bokmässan – Filmfestivalen

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG