Stilla. Med sin solomusik söker Jukka Rintamäki stämningar. Foto: Pressbild

Battlefield-kompositören aktuell med soloalbum

Som basist i legendariska Göteborgsbandet Silverbullit handlade det om monoton kraft. Med nya solo-ep:n "EP1" är det istället helt andra stämningar för Jukka Rintamäki.

  • Publicerad 18:59, 15 jun 2021

Han flyttade från finska Vasa efter gymnasiet för att läsa musikvetenskap i Göteborg. Men han kom att kastas in i stadens nöjesvirvlar, slukades av strömmen av kreativitet och blev en viktig beståndsdel i Silverbullit.

– Det var makalöst att komma hit. Här var musiken något helt annat. Plus att Göteborg var tio gånger större än Vasa. Det var en kul tid.

Vistelsen i Göteborg blev tolv år. Sedan 2004 är han bosatt i Stockholm, jobbar som kompositör.

– Jag ville göra instrumentalmusik. Helst filmmusik, men det var ingen som nappade.

Istället kom han att bli hovkompositör till koreografer som internationellt kända Helena Franzén, Kenneth Kvarnström och Zvi Gotheiner. Dessutom ligger han bakom musiken till dataspelen Battlefield 3 och Battlefield 4.

– Det är spännande och ett väldigt varierat uttryck – från elektroniskt till atmosfäriskt.

"EP1" är en av två ep som han nu ger ut. Här är stämningsläget stilla och eftertänksamt.

– Den här första har tagit sin tid och legat lite på hyllan. Men till slut hade jag material klart för den. Den andra är lite snabbare producerad, men när den kommer är inte helt klart, säger Jukka Rintamäki som är en flitig kompositör.

– Jag skriver musik varje dag. I sju timmar, minst.

Jukka Rintamäki

Är: 47. Musiker, kompositör och producent. Basist i legendariska Silverbullit, vars status är oklar. Spelar också med bandet the Northern East.

Bor: I Stockholm. Kommer från Vasa. Bodde i Göteborg 1992–2004.

Familj: Sambo och dotter.

Aktuell: Med solo-ep:n "EP1" med musikerna Emma Augustsson, cello, och Anton Svanberg, althorn, tuba och trumpet.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12