Beautiful Swedes vill tjusa världen

Som the Beautiful Swedes vill barndomsvännerna Simon Söfelde och Kalle Stenbäcken ta ytterligare kliv i musikkarriären. Nu börjar singlarna komma och med dem – förhoppningsvis – framgångarna.

  • Publicerad 15:04, 9 aug 2020

Vi var 11 och kände oss som stjärnor.

Nej, Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde har inte drabbats av någon hybris. De är ödmjuka tjänare i musikens tjänst, men en duo som är ambitiösa, vetgiriga och förhoppningsfulla. Så namnet...?

– Albin började kalla oss det på scen då vi var ute och spelade. Det har varit något av det inofficiella bandnamnet. Så vi tänkte, varför inte...? förklarar Simon Söfelde.

Jo, Albins namn fortsätter med Lee Meldau och Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde har sedan länge ingått i hans band. Men nu vill barndomskamraterna alltså profilera sig under eget namn.

– Det har kliat i fingrarna när vi provat på eget in i studion. Vi har haft egna idéer och låtar ett tag, säger Simon Söfelde.

Flitiga killar

Duon bestämde sig för ett år sedan för sin satsning och är nu i full färd med att producera musik. Något som gett resultat i singeln "Sometimes I wonder", som kom midsommarhelgen. Men redan förra året och tidigare i år har fyra releaser sett ljuset i strömningstjänsterna. Ytterligare musik är klar att komma i augusti. För det är flitiga killar som låter låtskrivandet flöda och som låter sig inspireras från alla håll.

– Abba och Beatles är en stark utgångspunkt. Det är själva destillatet av allt vi lyssna på, menar Kalle Stenbäcken.

– Vi kallar det retropop. Vi känner att i 60-, 70- och 80-talspopen fanns det en stark framåtanda. Vi ser upp till Björn & Benny och Lennon & McCartney som låtskrivare, fortsätter Simon Söfelde.

– Och, ja, vi har fått höra att vi låter som Simon & Garfunkel. Jo, när vi kör något lugnare med stämsång.

Sedan småskolan

De har känt varandra sedan småskolan.

– Vi träffades i senare delen av lågstadiet, tog kontakt och bildade punkbandet Sven-Åke som hade första spelningen på Majornas fritidsgård, berättar Kalle Stenbäcken.

– Dit kom punkare som var 17 år. Vi var 11 och kände oss som stjärnor, fortsätter Simon Söfelde.

Båda ingick senare i Skalman, ett smått mytiskt band som uppstod ur elevkadern på Flatås musikskolas i senare delen av killarnas mellanstadium. Simon Söfelde bor sedan 2009 i Malmö, dit han flyttade för att gå på musikhögskolan. Kalle Stenbäcken är utbildad konsertpianist. Båda har ett ben i den klassiska musiken, men lika stadigt med det andra i popsfären.

– Det har blivit flera genrer genom åren: blues, hårdrock, reggae, säger Kalle Stenbäcken.

– Och i Malmö har jag spelat med indieband. Vi har prövat hela smörgåsbordet, förklarar Simon Söfelde.

Gör allt själva

Duon ser en stolthet i att göra allt själva i sina produktioner och siktar också på att framföra sin musik på scen.

– Men det krävs ett band där alla kan sjunga för vi bygger mycket av vår musik på körsång, menar Kalle Stenbäcken.

– Till det krävs minst fem man. Men vi är inte främmande att bara köra som duo.

Beautiful Swedes hoppas på releasefest i höst och att då få visa sina färdigheter.

– Förhoppningsvis. Om det inte det där viruset som ställer till det, säger Simon Söfelde.

The Beautiful Swedes

Är: Kalle Stenbäcken och Simon Söfelde, båda uppvuxna i Göteborg. Kalle Stenbäcken är konsertpianist och musiker i Albin Lee Meldaus band. Simon Söfelde studerar på Musikhögskolan i Malmö, är kompositör och även han medlem i Albin Lee Meldaus band.

Har: Spelat ihop sedan lågstadiet.

Aktuella: Med låten "Sometime I wonder" och nytt släpp i augustis början.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG