Bergman ur ett kvinnoperspektiv när Trixter firar 30

Petra Revenu var med och startade Teater Trixter. När de firar 30 år lämnar hon med "Ingeborgs manifest". Finalpjäsen där Ingmar Bergman blir Ingeborg – en roll som Gilda Stillbäck spelar.

  • Publicerad 13:52, 20 mar 2020

Jag kände att mina demoner har flyttat härifrån.

Petra Revenue är färdig med teatern hon en gång startade för 30 år sedan. I samband med jubileet och pjäsen "Ingeborgs manifest" lämnar hon.

– Det handlar om att jag har så mycket jobb: Tv, radio och undervisning, säger hon.

Lägg till det idoga skrivandet, där den nya pjäsen med premiär 20 mars, är en.

Hon travesterar Ingmar Bergman lite när hon säger:

– Jag var tvungen att grubbla på det, men jag kände att mina demoner har flyttat härifrån.

Bergmans demoner

Just demonerna var ju den svenske regissörens följeslagare genom det kreativa skapandet. Dem han fick jag bort med klassisk musik när de hemsökte honom under nätternas sena timmar. Men också dem han inte kunde vara förutan.

Demonerna finns med i "Ingeborgs manifest", pjäsen där Ingmar Bergmans citat har samlats. Men där det Ingeborg, spelade av koreografen, skådespelaren och dansaren Gilda Stillbäck, förvandlar dem till kreativ dans med en stor portion mimik.

– Vi kan inte gestalta demonerna. Istället har vi utnyttjat Gildas kvaliteter som dansar, säger Petra Revenue.

– Det är superspännande. Jag lär mig hur mycket som helst. Jag har ju dansat och jobbat som koreograf sedan jag gick ut skolan. Filma började jag göra för fem år sedan, berättar Gilda Stillbäck.

– Så man kan väl säga att jag är en mogen dansare, men inom skådespeleriet är jag fräsch. Man kan väl säga att jag närmat mig dramatiken i dansen. Det är en ganska organiserad väg till användandet av röst och text.

Manligt geni har blivit kvinnligt

Ingemar har alltså blivit Ingeborg. Det manliga geniet har blivit det kvinnliga geniet.

Petra Revenue förklarar hur:

– Vi har samlat citat från alla möjliga håll. Youtube är blandat annat fyllt av dem. Det är ju nyligen som hundraårsdagen av Ingmar Bergmans födelse uppmärksammades. Gilda och jag träffades på Fårö i hans hem för att göra något i Bergmans anda. Det vi lekte fram blev allvar.

Gilda Stillbäck fortsätter:

– När vi använde hans uttryck, men som om en kvinna gjort det, blev det skruvat. Men det var viktigt att inte driva med det. Vi har ju båda sett föreställningar där män spelat kvinnor och kvinnor män. Men det här är något annorlunda. Vi gjorde ett test på 20–25 minuter och mottagandet blev fantastiskt. Vi fick frågan om vi inte skulle jobba vidare.

Revolution inom storytelling

Petra Revenue menar att det just nu finns en revolution inom storytelling där allt tidigare varit ihopsamlade myter tecknade av män. Nu uppstår nya perspektiv där "Ingeborgs manifest" är ett led ur det.

– Det är fascinerande att gå in i den här rollen och ta mig på så stor allvar, säger Gilda Stillbäck.

Ingeborgs manifest

Är: En pjäs av Petra Revenue och Gilda Stillbäck där texten är inspirerad av Ingmar Bergmans sätt att tala. Men inte en bokstavlig text skriven av honom.

Regissör: Petra Revenue.

Med: Gilda Stillbäck.

Musik: Björn Knutsson.

Scen: Ger Olde Monnikhof.

Ljus: Miranda B Wikström.

Spelas: På Teater Trixter med premiär 20 mars, som med detta också firar 30-årsjubielum. Pjäsen spelas till och med 8 april.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG