Billdalsbarnen får skit i Jim Jidheds nya bok

Aliensångaren Jim Jidhed är inte främmande för att ta nya kreativa grepp. Så kommer bandet med nya albumet "Into the future" samtidigt som hans debut som barnboksförfattare med "Brunte – hästen som bajsar på barn".

  • Publicerad 16:15, 12 dec 2020

När jag började ta det på allvar var jag väl 18, 19 år.

Kanske låter det paradoxalt för en frontman som Jim Jidhed att han hellre sätter laget före jaget. För det är som ju som sångaren med det breda vokala omfånget han har gjort sig känd. Oavsett om det har varit som sångare med hårdrockande Göteborgsbandet Alien eller i sin roll som soloartist med Melodifestival meriter.

– Då jag började ville jag skriva låtar och leda ett band, men har alltid varit intresserad av helheten, Det är den som är det viktigaste, inte det inviduella.

Han växte upp i Tynnered och med en gitarrspelande storebror var det kanske oundvikligt att musiken tog plats också hos unge Jim Jidhed.

– Han var kompis med Ulf Wakenius (göteborgsk världsstjärna som jazzgitarrist, reds anm). När de spelade smög jag in och kollade. Efter det testade jag och fattade snabbt hur man spelar. Mamma, som var pingstvän, fick låna hem trummor, orgel och bastuba som jag övade på. Jag var ett riktigt yrväder och där mina klasskamrater ville spela fotboll spelade jag musik med de som var äldre.

Inte sångare först

Men det var inte först och främst som sångare.

– När jag började ta det på allvar var jag väl 18, 19 år. Jag sjöng ju ändå hela tiden, berättar han, som sedan gick till sångpedagogen Bo-Kenneth Bäck.

– Jag ville få ut mer av min sång. När jag var 26-, 27-någonting gick jag till en operasångerska får att få ut ännu mer.

– Hade det varit idag hade jag inte tvekat att gå den vägen. Jag har stor respekt för opera och faktum är att Loa Falkman var på en tillställning där jag sjöng och kom fram och undrade om jag inte skulle prova att sjunga klassiskt.

Comeback med Alien

Men det var Alien som tog all tid i slutet av 80-talet där Bee Gees-brödernas komposition "Only one women" i Aliens version blev en massiv hit 1988.

Då var Jim Jidhed i egenskap av kompositör till musikalen "Varför?", inspirerad av den dödliga misshandeln av Chalmersstudenten Joakim Hedencrona 1986, också engagerad i densamma.

– Våren 1987 åkte vi runt, en ensemble på tolv personer, runt i skolor och spelade den. Vi hade till och med fått förfrågan om att komma till Norge för en turné. Samtidigt lockade Alien och jag valde dem.

Bandet som han hoppat av och på genom åren är han nu åter medlem i där senaste albumet "Into the future" precis har kommit.

– Tony Borg är Aliens pappa, det var han som startade bandet och är den enda stadiga medlemmen. Det var han som kontaktade mig för det här för två och ett halvt år sedan. Det hade varit tyst ett tag om Alien och han frågade om vi inte skulle försöka göra något tyngre.

Inte nöjd

Det blev en diskussion mellan de fem bandmedlemmarna där oenighet gav att Alien nu är gitarristen Tony Borg, trummisen Toby Tarrach.

– Nu blev det detta soundet där vi har stämt ner gitarrerna. Vi har testat och inte gett oss förrän vi har fått det exakt som vi velat. Tony har sagt att det är den roligaste plattan han har gjort.

Men Jim Jidhed har inte nöjt sig med en skivrelease. I höst har han debuterat som barnboksförfattare med "Brunte – hästen som bajsar på barn".

– Det började med att jag hittade på en saga om Brunte för min son Robin, nu 32, då han var liten. Det handlade om en paradhäst som från Stockholm som fått sparken och hamnat i Billdal. När min sambo blev mormor kom sagan tillbaka och hon tyckte att jag borde skriva boken, berättar han.

– Jag har jobbat på den i perioder och fick kontakt med ett förlag. Det finns också tre låtar kopplade till berättelsen i boken.

Jim Jidhed

Är: 57. Sångare, musiker, låtskrivare, fritidspedagog, arbetar i eventbranschen. Kan från och med nu också räkna in sig som barnboksförfattare. Slog igenom som sångare i Alien och fick med låten "Only one women" en massiv succé 1988. Gick sedan solo för att återförenas med Alien flera gånger. Deltog i Melodifestivalen med "Kommer du ihåg mig?" 1991 och 1997 med "Charlie". Har släppt flera soloalbum sedan solodebuten "Jim" 1990.

Bor: I Särö med sambo. Uppvuxen i Tynnered.

Aktuell: Med Aliens nya album "Into the future" och barnboken "Brunte – hästen som bajsar på barn", hans debut som författare.

Visa merVisa mindre

Jim Jidheds Göteborgsfavoriter

Spårvagn – Färja

Filmfestivalen – Bokmässan

Delsjön – Sisjön

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Avenyn – Linnégatan

Frölunda torg – Nordstan

Jungans – Paley

Way out West – Kulturkalaset

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskkörka

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20