Relationsdrama. "Are we lost forever" med Jonathan Andersson (Hampus) och Björn Elgerd (Adrian) i huvudrollerna. Foto: Johannes Stenson/Färdmars Film

Biopremiär för efterlängtad Göteborgsfilm

Den uppskattade premiären på David Färdmars vågat erotiska relationsdrama skedde på Göteborgs filmfestival. Sedan kom en pandemi i vägen. Nu går "Are we lost forever" äntligen upp på bio.

  • Publicerad 11:14, 25 sep 2020

Majornamiljö. Filmregissören David Färdmar använder sig av, framför allt, Majornamiljö i sin film. Foto: Kai Martin

Världspremiären för David Färdmars långfilm "Are we lost forever" skedde under Göteborgs filmfestival i januari i år. Intresset var väckt och stort för denna hans laddade relationsdrama.

– Vi hade fyra visningar av filmen och när nu filmen får biopremiär är det exakt åtta månader sedan den visades första gången, säger han.

För med coronapandemin har filmen hamnat i träda och de festivaler där den skulle ha visats under våren har ställts in.

– Det blev ingen biopremiär, som det var tänkt, och Westpride, som ville ha den för en festivalvisning, blev inte av.

Men David Färdmar är luttrad. Vägen till färdigställandet av "Are we lost forever" har varit lång och hans tålamod har prövats mer än en gång. Genom lågbudgetstödet Moving Sweden, ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT, såddes första fröet till det som nu blivit långfilmen.

– Jag fick ett manusutvecklingsstöd 2015 för en film på 60 minuter. Men när jag sedan sökte produktionsstöd fick jag det inte. Jag hade teamet och huvudrollerna klara. Trots att jag anser mig härdad blev jag skitledsen. Det var en sådan boost i projektet, säger David Färdmar.

– Jag gick i några månader och tänkte, att vi hade ju allt, ska vi inte filma ändå. Vi struntat i SVT och Filminstitutet. Vi gör det independent. Så sommaren 2016 filmade vi första delen, allt gjort med naturlig ljussättning, ingen press och med nio personer i teamet. Jag fick tillbaka lusten.

Men energin tog slut under hösten. Av 60 sidors manus var kanske tolv sidor filmade. Projektet lades på is. Men sommaren 2017 skavde tanken om "ska det bara ligga?". Så där och då bestämdes det att göra en kortfilm och med kontakt med Film i Väst kom ett postproduktionsstöd. "Vi finns inte längre" visades på Göteborgs filmfestival 2018.

– Den gick bra och hamnade på 40 till 50 festivaler runt om i världen. Då fick jag frågan om vad som hände sen med paret i filmen. Det visste ju jag, för jag hade ju manus. Så jag ringde Björn Elgerd och Jonathan Andersson. som har huvudrollerna, om de ville vara med på fortsättningen.

Svaret blev ja och listigt har David Färdmar använt sig av kortfilmen som en start på långfilmen, som mestadels har Majorna som inspelningsmiljö.

– Jag bor ju där och många i teamet likaså. Vi kan hoodsen. Det har varit smidigt att fråga Enoteca Maglia och Syster Marmelad om vi fick använda deras lokaler för några scener. Dessutom kunde vi cykla och gå till jobbet.

Han berättar om en balkongscen som togs i gryningstimman.

– Björn Elgerd står nere på gatan och ropar efter sin säng. Efter ett tag öppnar en tant fönstret och säger "Han kan få min säng bara han håller tyst". Vi lyckades uppenbarligen göra en trovärdig scen.

Och trovärdigheten har varit viktigt för David Färdmar, framför allt i de explicita sexscenerna.

– De driver karaktärerna och storyn framåt. För mig har det varit viktigt att de scenerna får ta tid.

David Färdmar

Är: 48 år. Svensk manusförfattare, regissör, filmproducent och casting director.

Bor: I Majorna. Uppvuxen utanför Ale.

Aktuell: Med filmen "Are we lost forever" med biopremiär 25 september på Hagabion Är bland annat uttagen till Atens internationella filmfestival 26/9. Är nominerad till Best feature film och bästa huvudroll i Iris Prize Film Festival (UK).

Tidigare: "Den lyckligaste dagen (2002), "No guts, no glory" (2004), "Love" (2008), "Getingdans" (2011), "Ingen sorg bakom kameran" (2014) och "Vi finns inte längre" (2018).

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG