Annorlunda år. Göteborgs biskop Susanne Rappmann sitter still för en stund, men har en hektisk och annorlunda december som pockar på uppmärksamhet. Foto: Kai Martin

Biskop Susanne är redo för en annorlunda jul

December månad är kyrkans stora högtid. Men med pandemiåret ställs Göteborgs biskop Susanne Rappmann inför nya utmaningar och ett annorlunda sätt att hålla gudstjänsterna.

  • Publicerad 05:30, 23 dec 2020

Det är sorgligt att inte få sjunga advents- och julsångerna.

Det är bråda, men annorlunda tider för biskop Susanne Rappmann. December brukar vara fylld av förväntan och aktiviteter i kyrkan med jul som final. I år har coronapandemin förändrat spelreglerna för samhället i allmänhet och kyrkan i synnerhet. Men inte desto mindre har hon mycket att göra.

– Som biskop är jag inte chef. Det handlar om ledarskap. Då är det viktigt att vara tydlig och uppmuntrande. Nu får vi mötas digitalt och det har gått fort. I påskas hade jag kontakt med smittskyddsenheten för råd, så det blev en annorlunda påsk. Med de streamade gudstjänsterna har vi lärt oss mycket.

– Samtalen till jourhavande präst har ökat, så vi har utökat tiderna för möjligheterna att ringa. De diakonala behoven är stora nu när det är social distans. De som lever på marginalen riskerar att trilla över kanten, säger Susanne Rappmann.

Streamade gudstjänster

Så kyrkan är öppen, men på ett annat vis än vad som är brukligt.

– Vi är, tror jag, den största kulturaktören i landet och december är ju all time high. Så det blir annorlunda i år. Men för oss har det varit viktigt att kyrkklockorna har fortsatt ringa, att kyrkorna lyser och, som i Göteborg, att domkyrkan är öppen, lite som vanligt.

Lägg till de streamade gudstjänsterna, där kyrkan nått en ny publik förutom den gamla, som är viktiga nu då det inte får vara mer än åtta besökare i kyrkan.

– Vi kunde konstatera att under påsken nådde vi långt fler än vi förut gjort rent fysiskt. Det var fler som gick genom den digitala porten, helt enkelt, och det är ju väldigt spännande. Nu blir det, samtidigt med gudstjänsterna ibland också en chattfunktion och digitalt kyrkkaffe. Sociala medier blir verkligen sociala sociala medier.

Körsjungande biskop

Men för den körsjungande biskopen blir det en jul utan körsång på grund av rådande omständigheter.

– Ja, det är sorgligt att inte få sjunga advents- och julsångerna.

Susanne Rappmann kom till Göteborg, eller kanske snarare Kållered, som 14-åring. Föräldrarna hade fått jobb och uppbrottet från norra Skåne och hemmet i Norra Vram blev en utmaning för henne.

– Jag kom från ren landsbygd till en storstad. Men det var inte jättelätt att prata skånska i Göteborg. Nu var det ingen katastrof, men det var idrotten som räddade mig. Jag spelade bordtennis och gick med i Mölndals bordtennisklubb. Då fanns där landslagsspelare som spelade i elitserielaget, men jag höll till i division I-laget, säger hon.

Prästvigd 1992

Hon, prästvigd 1992, är sedan snart tre år Göteborgs första kvinnliga biskop, ett ämbete hon är stolt att ha och som hon vårdar med öppen blick och stor respekt.

– Jag hade fått frågan från ett annat stift i landet och tackat nej. Det var nog bra, för då jag fick frågan igen om jag kunde tänka mig att ställa upp i valet av biskop. Så jag tackade ja. När det väl blev aktuellt kom det att bli en rätt ansträngande process. Men då jag biskopsvigdes i mars 2018 i Uppsala domkyrka var det oerhört stort, en fantastisk upplevelse.

Hur har du kunnat påverka ditt jobb?

– Stolen är ju tom då jag kommer dit, med allt ansvar från start. Då var också almanackan redan full och det var på sätt och vis bra. Utrymmet för att påverka är inte så stort. Men det är klart att jag är olik som person den jag har efterträtt. Jag tror dessutom att jag har haft en fördel eftersom jag har varit verksam i stiftet, känner människorna och har stor erfarenhet av församlingsarbetet här.

Susanne Rappmann

Är: 55 år. Biskop i Göteborgs stift. Tillträdde posten i 2018 års inledning. Prästvigdes 1992 i Göteborgs stift, som hon varit troget. Disputerade 2005 vid Karlstads universitet på avhandlingen "Kristi kropp som kritisk metafor: teologisk reflektion kring funktionshinder". Där har hon också undervisat som universitetsadjunkt och universitetslektor.

Bor: I centrala Göteborg. Uppvuxen i Norra Vram i norra Skåne. Kom till Kållered med föräldrarna 1979.

Familj: Man, två barn och barnbarn.

Aktuell: Med gudstjänst på juldagen i Göteborgs domkyrka, en gudstjänst som streamas då kraven från Folkhälsomyndigheten och regeringen endast tillåter åtta kyrkobesökare.

Hobby: Spelar bordtennis och tycker om att vara i naturen. Sjunger i kör.

Visa merVisa mindre

Susanne Rappmanns Göteborgsfavoriter

Röda sten – Saltholmen

Götaplatsen – Järntorget

Spårvagn – Färja

Göteborgsoperan – Konserthuset

Bokmässan – Filmfestivalen

Delsjön – Slottsskogen

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Saluhallen – Feskekörka

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Linnégatan – Avenyn

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57