Björn Siesjö har lagt sin karriär från grunden

Han la grunden till sin arkitektkarriär som murare. Nu försöker Björn Siesjö som Göteborgs stadsarkitekt få ett helhetsgrepp om den segregerade staden han älskar, bor och verkar i.

  • Publicerad 16:19, 19 nov 2020

Han är precis hemkommen från sitt sommarställe i södra Frankrike på gränsen till Spanien. Där har han firat sin 60-årsdag med sin familj, låtit solen bjuda en snygg bränna som kontrasterar höstmulenheten i ett regntyngt Göteborg. Björn Siesjö kommer på cykel till vårt möte på sin arbetsplats, obekymrad av väder och vind. Men så är också cykeln det fortskaffningsmedlet som tagit honom till stora delar av världen, som när han cyklade genom Asien tillsammans med sin 20-årige son för tre år sedan.

– Vi började med Ryssland och slutade i Vietnam och ställde cyklarna i Hanoi. Hamnade i Sydkorea, tog båten till Japan för att cykla där. Totalt gjorde vi 400 mil i Kina och vi är en av få svenskar som inte ha tagit flyget till Phuket i Thailand.

Gillar att prata

Berättelserna dansar iväg på lätt skånska när Björn Siesjö far iväg i tankarna. För prata, det gillar han och det är bland annat det som han ser som sin styrka i yrket som stadsarkitekt.

– Jag har en fin roll. Har inget personalansvar utan verkar mer som en konstnärlig ledare. Hur frustrerad jag än är får jag aldrig sluta prata om det jag tror på. Visst, det händer att jag talar för döva öron. Men jag är duktig på lösa planer, är en duglig arkitekt och estet. Men framför allt är jag duktig på att prata och i det här yrket gäller det att vara driven.

Han pratar om Göteborg som en svår stad. En segregerad stad på många sätt.

– Göran Johansson byggde om för sin maktutövning. Vi har en massa kommunala bolag som var och en för sig inte kommunicerar med varandra. Alla har hand om sin plätt, men ser inte till helheten. Så då blir det lätta stoppa projekt, men svårt att få saker och ting att hända.

Finns det en rädsla att satsa?

– Verkligen. Det sitter i väggarna sedan Göran Johansson halshögg de som gick honom emot. Det fanns kvar framför allt då jag började 2012, men jag vill hävda att det fortfarande finns kvar, säger han.

– Jag har aldrig varit rädd att säga vad jag tycker. Ännu mindre sen jag blev 60. Vi lever i ett land där man inte blir avskedad, stämd eller skjuten för sin åsikt. Ändå vågar så många inte säga vad de tycker.

Inte rädd

Björn Siesjö är inte rädd att sticka ut. Men så har han också en grundmurad bakgrund där han tidigt i yrkeskarriären var murarlärling i hemstaden Lund för att på så vis lägga grunden för arkitektutbildningen i Göteborg i mitten av 80-talet.

– Jag var med och köpte ett hyreshus i Lund tillsammans med ett gäng. Jag började jobba med det som murare och fortsatte med det. Då kunde jag jobba i några månader och få ihop en årsinkomst. Jag gillar fortfarande att mura. Får jag inte starta min betongblandare på sommaren blir jag olycklig.

1983 lämnade han och hustrun Lund för Göteborg utan någon egentlig plan. Men av studier i teoretisk filosofi i Lund sökte han in på journalisthögskolan i Göteborg, kom in, klev av och började studera på Chalmers för att bli arkitekt.

– Det tog sju år och tre pappaledigheter innan jag blev klar. Dessutom var vi i Guinea-Bissau för mitt examensjobb i tre månader. Det var intressant, men svårt. Jag hade med familjen i skumma hamnbarer som var hämtade som från någon tecknad serie av Jan Lööf.

Under studietiden hade han flyttat till Stenkullen med sin familj. Där kom de att stanna till 1998 innan Göteborg och hus i Kungsladugård lockade.

– När vi flyttade till Göteborg var det för att på ett tillfällig kontrakt i Majorna. Sedan blev det Masthugget. Jag gillar Göteborg och skulle aldrig flytta tillbaka till Lund.

Björn Siesjö

Är: Göteborgs stadsarkitekt. 60 år (nyss fyllda). Jobbade som murare i uppväxtstaden Lund innan han flyttade till Göteborg för att utbilda sig till arkitekt. Tillträdde tjänsten som stadsarkitekt i inledningen av 2012.

Bor: I Kungsladugård. Har sommarhus i Sydfrankrike, nära spanska gränsen.

Familj: Hustru och fyra barn.

Intressen: Cykling och att mura. Har två betongblandare, en i hemmet i Göteborg, en vid lantstället.

Talar: Franska, portugisiska, italienska, spanska, tyska, engelska och skånska.

Visa merVisa mindre

Björn Siesjös Göteborgsfavoriter

Göta älvbron – Älvsborgsbron

Slottsskogen – Delsjön

Feskekörka – Saluhallen

Linnégatan – Avenyn

Filmfestivalen – Bokmässan

Skanskaskrapan – Gothia Towers

Röda sten – Saltholmen

Spårvagn – Färja

Jungans – Paley

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40