Bluesman. Freddie Nyström och hans band bjuder på blues på svenska. Foto: Kai Martin

Blues på svenska är Fredrik Nyströms melodi

I Freddie Nyström Band får Fredrik Nyström göra det han trivs bäst med: spela blues på svenska. Nu är han och bandet aktuellt med albumet "Nio och en halv dag".

  • Publicerad 19:34, 7 okt 2021

Blues kom tidigt till Fredrik Nyström. Redan som nioåring hörde han musik på radion, som drabbade honom.

– Det var saker som inte lät som något annat. Jag gissar att det var Rolf Wikström, säger han och syftar på den svenska bluesens nestor.

Därmed fick han, som han själv säger, facit på hur blues på svenska ska göras.

Men ingenting som inte kan utmanas. Fast det tog sin tid.

– Jag började spela piano, som alla andra. Men då min lärare, Sven Andersson, på Porthälla spelades "Redhouse" med Jimi Hendrix fanns det ingen återvändo. Även om det fanns en period då jag lärde mig väldigt många ackord och trodde jag skulle spela jazz.

Gitarren blev hans instrument och med den har han hittat till bluesen. En resa till USA gav honom insikten att less is more plus att attityden till musiken är viktig. Under ett jam under en annan Amerikaresaresa, till Florida 2009, blev han uppmanad att sjunga. Tveksamt gjorde han det, men har fortsatt med allt större självförtroende. När han några år senare fick höra att han borde sjunga på svenska, tvekade han åter.

– Jag sa nej, inte under några omständigheter. Men skrev en text med darrande hand. Vi testade några låtar på en soundcheck inför en spelning 2014, -15 någonting. Det blev helt tyst i salongen. Folk la ner sina mobiler och lyssnade.

– Men det är vansinnigt mycket svårare att skriva på svenska. Det kan ligga mellan banalt eller helt over the top. Men åter, Roffe är facit.

Freddie Nyström Band

Är: Freddie Nyström, sång och gitarr, Dag Unenge, klaviatur, Rolf Svensson, bas, och Jerker Dahlén, trummor. Funnits med nuvarande sättning sedan senaste albumet "Nio och en halv dag" spelades in.

Bas: Utby.

Aktuell: Med "Nio och en halv dag". Spelar i Göteborg på M/S Götapetter 12/11 och Kom bar 29/1.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39