Bluesman. Freddie Nyström och hans band bjuder på blues på svenska. Foto: Kai Martin

Blues på svenska är Fredrik Nyströms melodi

I Freddie Nyström Band får Fredrik Nyström göra det han trivs bäst med: spela blues på svenska. Nu är han och bandet aktuellt med albumet "Nio och en halv dag".

  • Publicerad 19:34, 7 okt 2021

Blues kom tidigt till Fredrik Nyström. Redan som nioåring hörde han musik på radion, som drabbade honom.

– Det var saker som inte lät som något annat. Jag gissar att det var Rolf Wikström, säger han och syftar på den svenska bluesens nestor.

Därmed fick han, som han själv säger, facit på hur blues på svenska ska göras.

Men ingenting som inte kan utmanas. Fast det tog sin tid.

– Jag började spela piano, som alla andra. Men då min lärare, Sven Andersson, på Porthälla spelades "Redhouse" med Jimi Hendrix fanns det ingen återvändo. Även om det fanns en period då jag lärde mig väldigt många ackord och trodde jag skulle spela jazz.

Gitarren blev hans instrument och med den har han hittat till bluesen. En resa till USA gav honom insikten att less is more plus att attityden till musiken är viktig. Under ett jam under en annan Amerikaresaresa, till Florida 2009, blev han uppmanad att sjunga. Tveksamt gjorde han det, men har fortsatt med allt större självförtroende. När han några år senare fick höra att han borde sjunga på svenska, tvekade han åter.

– Jag sa nej, inte under några omständigheter. Men skrev en text med darrande hand. Vi testade några låtar på en soundcheck inför en spelning 2014, -15 någonting. Det blev helt tyst i salongen. Folk la ner sina mobiler och lyssnade.

– Men det är vansinnigt mycket svårare att skriva på svenska. Det kan ligga mellan banalt eller helt over the top. Men åter, Roffe är facit.

Freddie Nyström Band

Är: Freddie Nyström, sång och gitarr, Dag Unenge, klaviatur, Rolf Svensson, bas, och Jerker Dahlén, trummor. Funnits med nuvarande sättning sedan senaste albumet "Nio och en halv dag" spelades in.

Bas: Utby.

Aktuell: Med "Nio och en halv dag". Spelar i Göteborg på M/S Götapetter 12/11 och Kom bar 29/1.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47