Inspirerad. Lea-Marie Sittler skapar musik från brev. Foto: Kai Martin

Brev blev Lea-Maries räddning tillbaka till musiken

När textförfattandet gick i stå blev brev Lea-Marie Sittlers räddning och inspiration. Med Lea & the Loved Ones har nu albumet "Letters" kommit.

  • Publicerad 17:00, 27 mar 2021

Första gången LeaMarie Sittler kom till Sverige från hemstaden Stuttgart var det som utbytesstudent. Då blev det Södra Latin i Stockholm, ett år som gav mersmak och senare gjorde att hon sökte sig till folkhögskolor i Sverige. Det var också där som hon kom i kontakt med den svenska folkmusiken.

– Jag som mest spelar saxofon i min ungdom blev helt tagen av den svenska folkmusiken, säger hon.

När hon kom till Göteborg 2012 var hon frilansande musiker med saxofonen som huvudinstrument.

– Men jag kände att jag inte ville hålla på med det. Jazzen skulle vara så cool. Så jag började på universitetet och lärarprogrammet.

Musiken släppte dock inte greppet om henne. 2018 kom soloalbumet "Diamonds" och ur det uppstod bandet Lea & the Loved One med Lea-Marie Sittlers speciella musik med drag av Joni Mitchell i en mix av singer/songwriter-, folkmusik- och jazztradition.

– Det var först då jag var 24 år som jag började skriva egna låtar.

Men när textförfattandet gick i stå blev brev hennes räddning tillbaka till inspirationen.

– Jag skriver rätt långsamt och hade inte gjort det på länge. Startskotten på "Letters" var ett brev från en vän som seglar, som jag kunde ta rätt av som text. Jag kom på att det var skönt att använda mig av breven. Så jag gick igenom en hög med dem och fick igång processen.

Lea & the Loved Ones

Är: Lea-Marie Sittler, mattelärare på gymnasiet samt sångerska och låtskrivare, med musiker från Wildhart, Cats and Dinosaurs och Jenny Almsenius kompband.

Bas: Göteborg.

Aktuell: Med "Letters", som kom i februari. Bandet startade efter Lea-Marie Sittlers soloalbum "Diamonds" 2018.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00