Stora scener. Russell Howard når massorna i London på Wembley stadium. I april kommer han till Lorensbergsteatern. Foto: Pressbild

Brittiske komikern minns göteborgska bakverken

Han minns sitt senaste Göteborgsbesök. Inte så mycket för framträdandet utan för fiket han gästade. – Så mycket bakelser har vi inte i England, säger Russel Howard.

  • Publicerad 16:40, 28 feb 2020

De klockade mig och sa att om jag drar över klipper de mitt i.

Russel Howard startar snart fortsättning på sin imponerande världsturné – 24 länder och 51 städer på ett år. För att skapa uppmärksamhet kring turnén gör han en vända speeddatingintervjuer, en kvart per tidning enligt ett noga utmejslat schema.

– Speeddejting…? Ja, verkligen. Du vet inte vem du träffar på. Jag pratade nyss med en journalist från Österrike. Jag hade verkligen glömt av den brytningen de har på engelska. Det var en arrogant människa, som undrade vad jag hade att göra i Wien. Ingen känner ju till mig där i alla fall.

Ingen 40-årskris

Han skrattar, är talför och fyller snart 40 år (23 mars), så det är klart att Göteborg Direkts reporter frågar om det finns några 40-årskriser i vardande.

– Åh, så typiskt skandinaviska journalister att fråga istället för att fråga om vad min show innehåller, säger Russell Howard med ett skratt.

– Men, nej. Det har inte dykt upp några och det hoppas jag inte. Men det kanske det gör och fördelen med att vara komiker är att då blir det bra material till mina föreställningar.

Föreställning i förändring

"Respite – stand-up world tour" drog igång i Storbritannien i höstas och fortsätter med start i Århus i Danmark i mars och ser sin final i hemlandet i september. Det handlar förstås om en föreställning som är noga förberedd, men som också är i ständig förändring.

– Jag skriver ner idéer i min Iphone varje dag. Oavsett om jag är och handlar, är på bio eller var jag är. Så fortsätter jag skriva och har sedan testat materialet på småklubbar för att sedan bygga upp det. Jag älskar humor, men det får inte bara vara för mig själv. Det gäller att bygga upp en relation med sin publik, säger Russell Howard som drar sig till minnes när han var i Stockholm 2017 vid sitt senaste Sverigebesök.

– Jag fick någon kommentar om Pippi Långstrump, som jag var tvungen att erkänna att jag inte var bekant med. Men det blev en stor del av showen. Som komiker måste du ständigt vara kreativ.

Hur länge står du på scen under den här turnén?

– Åh, någonstans mellan en timme och tjugo minuter, en halvtimme. Det gäller att ha gjort sina 10 000 timmar för att klara det. Som mest har jag gjort tre timmar på scen, men det var när jag gick i skolan, var 20 år. Kortast…? Hm, det måste vara Montreal comedy Show då man har sina 5–8 minuter. Eller när jag varit med i amerikansk tv. Jimmy Fallon, då hade jag fyra och en halv minut. De klockade mig och sa att om jag drar över klipper de mitt i. Intressant. Onekligen.

Du var i Göteborg för tre år sedan – vad minns du av det?

– Jag kommer ihåg att jag hade Al Pitcher som gäst och att vi gick till ett kafé där det fanns mängder med bakelser. Napelon, var det inte så...? Det har vi inte i hemma.

Russel Howard

Är: Brittisk komiker, tv-personlighet och skådespelare. 40 år (23 mars). Uppvuxen i Bath, nära Bristol. Hamnade som 25-åring på Zoo Magazines lista över Storbritanniens roligaste komiker. Programledare för "The Russel Howard hour" på Skyone, en tv-serie som startade i september 2017.

Aktuell: Med världsturnén – 24 länder, 51 städer – "Respite – stand-up world tour", som startade i höstas och fortsätter med start i Århus i mars. Når Göteborg och Lorensbergsteatern 5 april.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57