Camilla Voigt förenar stilar i sitt nyklassiska verk

Camilla Voigt förenar klassisk kyrkomusik med nytänkande. Det har gett verket "Et in terra pax" som finns ute nu. "Skapandet har blivit en stark drivkraft i mitt liv", säger hon.

  • Publicerad 16:00, 22 maj 2020

Jag hade en vision om hur en sopran liksom skulle sväva över mina kompositioner.

Komponerandet kom sent till Camilla Voigt. Men musiken har funnits nära sedan uppväxten i Tofteryd mellan Värnamo och Jönköping.

– Då jag växte upp spelade jag fiol, men kopplade av med piano. Då var det mest ackordspel, berättar hon.

Efter gymnasiet sökte hon sig till en folkhögskola och var där uppmanad att lägga till ett instrument. Det blev orgel.

– Jag hade en inspirerande lärare som gjorde att det var kul. Så snabbt började jag gilla att spela orgel och tog sedan en kantorsexamen. Som bonus kunde jag spela på vänners bröllop, säger Camilla Voigt.

– Jag tyckte om att spela, men mitt eget skapande kom sent. Jag tror att jag var så upptagen av att vara en duktig elev och jag var väl som många ungdomar, att jag inte vågade. När jag kom till Musikhögskolan i Göteborg blev det en del komponerande. Men ordentligt blev det först för åtta, nio år sedan.

Nyklassisk sakral musik

Hon är nu aktuell med albumet "Et in terra pax", nyklassisk, sakral musik för piano, orgel, fiol och kör med operasångerskan Karin Dahlberg som solist.

– Jag hade träffat henne och berättat att jag hade en vision om hur en sopran liksom skulle sväva över mina kompositioner. Hon var på, förklara Camilla Voigt med blygsam stolthet och fortsätter:

– Det har funnits flera längs vägen som har stöttat mig. Som Simon Ljungman och Sven Fridolfsson. Båda sa "Kör! Sätt igång!". Det var det som bidrog till att jag för några år sedan spelade in och fick modet att gå vidare.

Självfinansierat

Musiken skrevs för två och ett halvt år sedan, men har varit en skapandeprocess under flera år. På självaste Earth hour 24 mars 2018 uruppfördes verket "Et in terra pax" och allt föll på plats, som Camilla Voigt säger.

Inspelningen av albumet, som gjordes i klassiska Nilento i Kållered, är självfinansierat. En självklarhet.

– Ja, det är viktigt för att jag ska känna oberoende i skapandet.

Jobbet har inspirerat

Jobbet som kyrkomusiker har inspirerat henne i komponerandet. Framför allt har högmässan hamnat i centrum. Grunden för verket är latinska texter och mässans satser "Kyrie", "Gloria", "Sanctus" och "Agnus Dei". De är komponerade och arrangerade inspirerade av gregorianska melodier.

– Det är ju det jag möter varje söndag i mitt jobb. Fraserna som återkommer har en relevans även i våra liv, utifrån våra olika livsvillkor.

Hon tycker om gränsöverskridandet och låter gärna olika musikstilar möta varandra.

– Ja, det är befriande att få möta andra genrer i skapandet, säger hon.

– Skapandet har blivit en stark drivkraft i mitt liv.

Camilla Voigt

Är: Kyrkomusiker i Partille. Spelar piano och orgel samt fiol. 53 år. Bor i Lerum med sin familj. Uppvuxen i Tofteryd mellan Värnamo och Jönköping.

Utbildad: Folkhögskola och Musikhögskolan i Göteborg med musiklärar- och organistutbildning.

Aktuell: Med nyklassiska albumet "Et in terra pax" med bland andra operasångerskan Karin Dahlberg, violinsten Mirjam Simonsson och Jonsereds Damkör.

Har: Gjort albumet "Bevara mig" (2016) med sångerskan och skådespelaren Irma Schutz-Keller.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG