Klassiker. Charlie Chaplins "Moderna tider" blir pjäs på Folkteatern. Foto: Pressbild

Chaplins filmklassiker blir pjäs i Göteborg

Charlie Chaplins filmklassiker, stumfilmen "Moderna tider", blir pjäs. Med tillägget "extra allt" blir den Folkteaterns stora satsning i höst.

  • Publicerad 10:28, 20 jan 2020

Tänk brutala kontraster, alldeles för högljutt och alldeles för lågmält.

1936 kom Charlie Chaplins episka filmklassiker "Moderna tider". En film som trots ljudfilmens massiva genombrott i slutet av 1920-talet höll på stumfilmens kriterier. Det som var den brittiske komikern och regissören Charlie Chaplins främsta medel.

"Moderna tider" handlar om den lille mannen i den industriella världen, en fånge bland maskiner som blir testpilot då en ny maskin ska provas. Testet slutar inte väl för Charlie Chaplins rollfigur.

Avstamp från filmens manus

Med avstamp från filmens manus skapar nu regissören och dramatikern Erik Holmström, senast aktuell på Folkteatern med "Doktor Faust", pjäsen "Moderna tider" med tillägget "extra allt".

Pjäsen blir en förtätad helaftonsföreställning som är tänkt att kretsa kring synen på arbete, hur denna förändrats och hur detta påverkar våra liv och relationer. Med humo tar sig Erik Holmström sig an ett av filmhistoriens mest ikoniska verk.

Premiär i höst

– Denna "Moderna tider" blir ett körverk av varumärken och anställningskontrakt, ett myller av röster, bekännelser och drömmar som kretsar kring arbete och allt som omger det. Ett gytter av karriärer, livsval, självförverkliganden och självhjälp. Tänk brutala kontraster, alldeles för högljutt och alldeles för lågmält, ibland urspårat och ibland pedantiskt exakt,säger Erik Holmström i ett pressmeddelande.

"Moderna tider" har premiär 26 september med Andrea Edwards, Per Grytt, Sanna Hultman, Malin Morgan, Lena B Nilsson och Jonas Sjöqvist i rollerna.

Moderna tider

Är: En film av Charlie Chaplin, premiär 1936, som nu blir pjäs på Folkteatern i Göteborg.

Urpremiär: 26 september 2020

Av: Erik Holmström efter Charlie Chaplins filmmanus

Regi: Erik Holmström

Scenografi och kostymdesign: Maja Kall

Medverkande: Andrea Edwards, Pelle Grytt, Sanna Hultman, Malin Morgan, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist  med flera 

Huvudroll. Andreas Edwards är en av dem som spelar i "Moderna tider". Foto: Pressbild

Vi är GBG

    Vi är GBG