Inställd musikfest. Clandestinofestivalen tvingas ställa in. Men genomför avslutningskonserten med Sara Parkman med flera. Foto: Frida Edlund

Clandestino ställer in – men inte utan en konsert

I spåret av coronapandemin tvingas nu Clandestinofestivalen att ställas in. Men man har beslutat att åtminstone genomför avslutningskonserten. – Vi har alltid gått mot strömmen, säger festivalens grundare Aleksander Motturi.

  • Publicerad 11:04, 5 maj 2020

Mellan 4 och 7 juni skulle Clandestinofestivalen traditionsenligt hållas på olika spelplatser i Göteborg. Men till följd av rådande läge med coronapandemin tvingas nu arrangörerna att ställa in.

Samtliga av de bokade internationella artisterna kommer av naturliga skäl inte. Några av dem är istället inbokad för 2021 års festival.

Men Clandestino vill ställa in med flaggan och äran i topp. Därför kommer avslutningskonserten 7 juni i Hagakyrkan att bli av.

Medverkande är Sara Parkman, som också är årets co-curator, tillsammans med Maria W Horn, Ebo Krdum, Shida Shahabi och Linnea Olsson. I programmet kommer även läsningar av Johannes Anyuru, KG Hammar och Channa Riedel att presenteras.

Festivalens grundare förklarar

I ett pressmeddelande förklarar festivalens grundare Aleksander Motturi:

Vi har alltid gått mot strömmen och det känns så även nu när vi trots allt genomför en viktig del av festivalen. Självfallet förhåller vi oss till lagar och förordningar för allas säkerhet. Men vi gör också vad vi kan för att hålla hoppet uppe om ett kulturliv som involverar fysiska möten. Den sociala distanseringen är inte kulturell, den får aldrig bli något vi vänjer oss vid. Distanseringen är skapad i en kris som saknar motstycke och kan på sikt bli ett ännu värre hot mot demokratin. Vi får aldrig låta normalisera ett undantagstillstånd som motverkar möten mellan människor, konstformer och kulturer. Vi måste minnas hur det var innan krisen och levandegöra visioner om ett mer hållbart internationellt kulturliv för framtiden.

Kapaciteten i Hagakyrkan är normalt sett på cirka 350 personer, men kommer att rekommenderas till det av myndigheterna rekommenderade. Det vill säga just nu 50 personer.

Mer information om köpta biljetter och om avslutningskonserten finns på Clandestinofestivalens hemsida.

Clandestinofestivalen

Är: En årlig musik- och kulturfestival som hållits i Göteborg sedan starten 2003. I år skulle festivalen har genomförts på olika spelplater mellan 4 och 7 juni. På grund av coronapandemin tvingas nu emellertid arrangörerna att ställa in årets upplaga. Med en programpunkts undantag. Den 7 juni genomförs slutkonserten i Hagakyrkan.

Vi är GBG

    Vi är GBG