Mot festival. Clandestino siktar mot festival 2021, med bland andra Slowgold, Bab L'Bluz och Duma. Foto: Kai Martin/Pressfoto /Chrisman
Clandestinofestivalen blir av – men senare i år
Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.
- Nöje
- Publicerad 15:44, 10 jun 2021
Normalt sett brukar Clandestinofestivalen ligga nu i juni. Men den brokiga och intensiva festivalen får i år ett annat uttryck.
Den flyttas till 26-29 augusti och fortsätter sedan med ett kluster av datum under sensommaren och hösten. Med ett internationellt program som spänner över såväl litteratur och musik fokuseras artister och konstformer som drabbats mer än andra i pandemins spår.
Inte passiviserats
– Vi har inte låtit oss passiviseras av den situation som råder. Vi har gjort allt vi har kunnat för att sticka ut våra globala tentaklerna utanför det tänkbaras gränser. Så vi kommer att genomföra en festival även i år, liksom vi gjorde i fjol, för den publik som restriktionerna tillåter. Men för att minska risken att förstöra programmet i sin helhet och ändå upprätthålla hopp om att kunna sammanföra artister med en kulturellt svältfödd publik har vi fattat det nödvändiga beslutet att sprida ut några av årets programpunkter på olika scener och datum under året, hälsar Clandestinofestivalens arrangörer i ett pressmeddelande.
Mängder med artister
Mängder med artister och band är bokade från så vitt skilda länder som Brasilien, Mali, Niger, USA, Frankrike, Marocko, Nairobi, Turkiet, Iran, Syrien, Ghana, Tyskland/Uganda, Kenya och Tanzania. men också från Sverige då jazzmusiken Goran Kajfes och Slowgold är några av de artister som kommer medverka.
Premiär för Clandestinofestivalens musikprogram blir det redan 7 augusti på Nefertitis nyöppnade uteservering med fransk-marockanska gnawaförnyarna Bab L’Bluz. Samma kväll går äntligen den upprepade gånger pandemiframskjuten konsert med Göteborgsbandet Vanligt Folk av stapeln på Kulturhuset Oceanen.
Litterärt program
Det litterära programmet inleddes redan under våren – för endast två besökare – och har då valt att fokusera på litteratur i krisens marginal. Bland deltagarna finns bland andra Yassin al-haj Saleh, Ann Jäderlund, och Johan Jönson. Samtalen streamas och tillgängliggörs genom arrangörernas nya poddradio där några av de inbjudna författarna presenterar egna musiktips som varvas med läsningar och samtal om musikens betydelse i deras skrivande.