Mot festival. Clandestino siktar mot festival 2021, med bland andra Slowgold, Bab L'Bluz och Duma. Foto: Kai Martin/Pressfoto /Chrisman

Clandestinofestivalen blir av – men senare i år

Clandestinofestival flyttar – men bara några månader och förlänger in i hösten.

  • Publicerad 15:44, 10 jun 2021

Normalt sett brukar Clandestinofestivalen ligga nu i juni. Men den brokiga och intensiva festivalen får i år ett annat uttryck.

Den flyttas till 26-29 augusti och fortsätter sedan med ett kluster av datum under sensommaren och hösten. Med ett internationellt program som spänner över såväl litteratur och musik fokuseras artister och konstformer som drabbats mer än andra i pandemins spår.

Inte passiviserats

– Vi har inte låtit oss passiviseras av den situation som råder. Vi har gjort allt vi har kunnat för att sticka ut våra globala tentaklerna utanför det tänkbaras gränser. Så vi kommer att genomföra en festival även i år, liksom vi gjorde i fjol, för den publik som restriktionerna tillåter. Men för att minska risken att förstöra programmet i sin helhet och ändå upprätthålla hopp om att kunna sammanföra artister med en kulturellt svältfödd publik har vi fattat det nödvändiga beslutet att sprida ut några av årets programpunkter på olika scener och datum under året, hälsar Clandestinofestivalens arrangörer i ett pressmeddelande.

Mängder med artister

Mängder med artister och band är bokade från så vitt skilda länder som Brasilien, Mali, Niger, USA, Frankrike, Marocko, Nairobi, Turkiet, Iran, Syrien, Ghana, Tyskland/Uganda, Kenya och Tanzania. men också från Sverige då jazzmusiken Goran Kajfes och Slowgold är några av de artister som kommer medverka.

Premiär för Clandestinofestivalens musikprogram blir det redan 7 augusti på Nefertitis nyöppnade uteservering med fransk-marockanska gnawaförnyarna Bab L’Bluz. Samma kväll går äntligen den upprepade gånger pandemiframskjuten konsert med Göteborgsbandet Vanligt Folk av stapeln på Kulturhuset Oceanen.

Litterärt program

Det litterära programmet inleddes redan under våren – för endast två besökare – och har då valt att fokusera på litteratur i krisens marginal. Bland deltagarna finns bland andra Yassin al-haj Saleh, Ann Jäderlund, och Johan Jönson. Samtalen streamas och tillgängliggörs genom arrangörernas nya poddradio där några av de inbjudna författarna presenterar egna musiktips som varvas med läsningar och samtal om musikens betydelse i deras skrivande.

Clandestinofestivalen

Är: En internationell musikfestival i Göteborg 26–29 augisti med speldatum både innan och efter huvudfestivalen.

Info: Ett begränsat antal festivalpass (850 kr) som gäller under fem programkvällar i augusti är släppta. Övriga biljetter säljs separat till varje enskilt arrangemang (ca 80–350 kr) beroende på rådande restriktioner. Med festivalpass är det möjligt att få förbokade biljetter till det litterära programmet på Världskulturmuseet i augusti.

Program: Bab L’Bluz (Nefertiti 7/8), Vanligt Folk (Oceanen 7/8), Duma (Oceanen) 24 september), Goran Kajfeš ft Avin Omar och Slowgold (Oceanen 26/8), Islandman + MC YallahXDebmaster (Oceanen 27/8), Tootard (Oceanen 28/8), Litteratur i krisens marginal (Världskulturmuseet 29/8), Amanar (Oceanen 29/8), Kayhan Kalor & Kiya Tabassian (Sjömanskyrkan 29/8), Etran de L'Aïr + Kiko Dinucci (Folkteatern 6/11), Lea Bertucci (Oceanen 17/11) och Alogte Oho & the Sounds of Joy (Oceanen 27/11).

Fonot: Fler artister kan komma att tillkomma.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12