På väg. Lula Penna är en av artisterna som föregår Clandestinofestivalen. Foto: Pressbild

Clandestinofestivalen laddar med konsertserie i vår

I juni hålls Clandestinofestivalen för 18 gången i Göteborg. Nu laddar arrangörerna upp för musikfesten med en konsertserie i vår. Bland artisterna som kommer finns Lissabonfödda artisten och poeten Lula Pena och Göteborgsbandet Vanligt Folk.

  • Publicerad 19:30, 4 feb 2020

Clandestinofestivalen har siktet inställt på det 18 arrangemanget, som hålls 4–7 juni på olika spelställen i Göteborg.

Inför festivalen har folkmusikern Sara Parkman anlitats som årets co-curator. En roll som tidigare artister som José Gonzáléz, Wildbirds & Peacedrums, El Perro del Mar, Mariam The Believer har haft de senaste åren.

I år satsar också Clandestinofestivalen med en konsertserie i vår, som en fingervisning om vad som komma skall.

Serien inleds med tre spelningar på Oceanen i februari med start den 12 då Nahawa Doumbia från Mali och Goat från Japan gästar. Sedan följer en räcka av besök från Göteborgsbandet Vanligt Folk till internationella gäster.

Det handlar om ett program som omfattar ett tiotal artister från olika delar av världen. Den 25 mars blir det två unika konserter på Folkteaterns lilla scen. Då kommer Lissabonfödda sångerskan, kompositören, gitarristen och poeten Lula Pena och New York-baserade Lea Bertucci, som blandar blåsinstrument och elektronik.

Bland de nordiska bokningarna finns svenska duon Siri Karlsson (21/2), finska Faarao Pirrtikangas (22/2) och Göteborgsbandet Vanligt Folk (11/2) som i samarrangemang med Kulturhuset Oceanen.

 

På hemmaplan. Göteborgsbandet Vanligt Folk gästar Clandestinofestivalen konsertserie i vår. Foto: Vanligt Folk

Clandestinofestivalen

Är: Skapades ursprungligen i syfte att ge uppmärksamhet åt fallet Peter Ekwiri, son till ugandisk far och sudanesisk mor, som föll offer för svensk flyktingdumpning i Ghana. Bland andra asylsökanden som klassificerats med “okänd identitet” skickades Peter Ekwiri tillbaka till sitt påstådda hemland – ett land som han tidigare aldrig hade satt sin fot i. Där hamnade han i fängelse i tre år utan rättegång. Mötet med Ekwiri i Ghanas huvudstad Accra 2003 blev startskottet till den första upplagan av Clandestinofestivalen vilket också förklarar dess namn.

Festivalen: Har sedan 2003 varit ett årligt återkommande evenemang i Göteborg där fokus ligger på musik, konst och litteratur från kosmopolitiska kulturmiljöer som uppstått ur vågor av migration sedan förra seklet. Programmet strävar bortom mångkulturalismen förstådd som rasismens metamorfos i samtiden.

  

Vi är GBG

    Vi är GBG