I konkurs. Jazzklubben Nefertiti har tvingats i konkurs. Foto: Kai Martin

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas Olsson.

  • Publicerad 10:38, 6 apr 2020

Jag tror många kommer ryka.

Beklagar. Tomas Olson på Nefertiti beklagar den utveckling som skett i coronavirusets, Foto: Pressbild

Sedan 1978 har jazzklubben Nefertiti vid Hvitfeldtsplatsen lockat sin trogna publik. Med aktade namn från jazzvärlden, både nationellt och internationellt har klubben haft ett gott renommé.

Men på grund av den grasserande coronakrisen har klubben nu hastigt fått kasta in handduken. I ett mejl från ordförande Lars Lidaräng som nått medlemmarna i helgen står det "Tyvärr kunde inte Jazzföreningens dotterbolag Nefertiti AB hålla emot trycket i det inkomstbortfall som skett p.g.a Coronapandemin och har enligt regler för aktiebolag begärts i konkurs. Föreningen Nefertiti, som jag och drygt 700 till är medlem i, kommer inte att läggas ned. Vi äger varumärket och är full av tillförsikt att vi snart reser oss igen. Vi tror att ur denna kris kan vi trots allt bli starkare än på länge, via strukturell förändring, till stabil lönsamhet, med koncentration på föreningens huvudmål – att tillställa medlemmar och publik högkvalitativ jazz. Målsättningen är att ha detta på plats senast till höstens inplanerade konserter."

Icke vinstdrivande

Tomas Olsson är bokare och verksamhetschef på Nefertiti:

– Coronan knäckte klubben. Vi är ett icke vinstdrivande företag. Att överleva har varit får målsättning och i alla år har det varit svårt nog. 11 mars ströps det. Den 12 mars slutade förköpen tvärt. Därefter började artisterna att ställa in. Det har gått fort.

Hade regerings åtgärdspaket kunnat rädda er?

– För oss är det meningslösa stödåtgärder. Och Nefertiti är inte det enda. Jag tror många kommer ryka.

Inte till jazzklubbens fördel

Han förklarar vidare varför eventuella pengar inte skulle vara till jazzklubbens fördel.

– Det är två skäl. 1. Man ska vara ett välmående företag för att få/låna pengar. Nefertiti är en verksamhet som precis håller ekonomin för verksamheten ovanför ytan. 2. Allt är ju ett lån. Pengar som ska betalas tillbaka längre fram. När ska vi klara det...? Så det är luftskott för oss och pengar som är för svåra att komma åt.

Hur ser ni framåt?

– Men det måste vi ju. Nefertiti är ett gammalt adelsmärke. Vi måste göra en omstart och det ganska omgående. Det som har skett är väldigt tråkigt, men vi har kämpat länge med att klara vår ekonomi.

Nefertiti

Är: En jazzklubb som startade 1978. Klubben har sedan starten lockat både den nationella och internationella jazzeliten och fått ett gått renommé. Genom åren har också klubbverksamhet drivits och konserter med både rock- och punkband.

Aktuell: På grund av coronakrisen har Nefertiti AB tvingats till en konkurs. Föreningen Nefertiti, med 700 medlemmar, fortsätter emellertid med en förhoppning att få verksamheten på fötter igen.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57