I konkurs. Jazzklubben Nefertiti har tvingats i konkurs. Foto: Kai Martin

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

I mer än 40 år har jazzklubben Neferititi lockat sin publik med artister långt utanför landets gränser. Men nu har den tvingats i konkurs. "Coronan knäckte klubben", säger verksamhetschef Tomas Olsson.

  • Publicerad 10:38, 6 apr 2020

Jag tror många kommer ryka.

Beklagar. Tomas Olson på Nefertiti beklagar den utveckling som skett i coronavirusets, Foto: Pressbild

Sedan 1978 har jazzklubben Nefertiti vid Hvitfeldtsplatsen lockat sin trogna publik. Med aktade namn från jazzvärlden, både nationellt och internationellt har klubben haft ett gott renommé.

Men på grund av den grasserande coronakrisen har klubben nu hastigt fått kasta in handduken. I ett mejl från ordförande Lars Lidaräng som nått medlemmarna i helgen står det "Tyvärr kunde inte Jazzföreningens dotterbolag Nefertiti AB hålla emot trycket i det inkomstbortfall som skett p.g.a Coronapandemin och har enligt regler för aktiebolag begärts i konkurs. Föreningen Nefertiti, som jag och drygt 700 till är medlem i, kommer inte att läggas ned. Vi äger varumärket och är full av tillförsikt att vi snart reser oss igen. Vi tror att ur denna kris kan vi trots allt bli starkare än på länge, via strukturell förändring, till stabil lönsamhet, med koncentration på föreningens huvudmål – att tillställa medlemmar och publik högkvalitativ jazz. Målsättningen är att ha detta på plats senast till höstens inplanerade konserter."

Icke vinstdrivande

Tomas Olsson är bokare och verksamhetschef på Nefertiti:

– Coronan knäckte klubben. Vi är ett icke vinstdrivande företag. Att överleva har varit får målsättning och i alla år har det varit svårt nog. 11 mars ströps det. Den 12 mars slutade förköpen tvärt. Därefter började artisterna att ställa in. Det har gått fort.

Hade regerings åtgärdspaket kunnat rädda er?

– För oss är det meningslösa stödåtgärder. Och Nefertiti är inte det enda. Jag tror många kommer ryka.

Inte till jazzklubbens fördel

Han förklarar vidare varför eventuella pengar inte skulle vara till jazzklubbens fördel.

– Det är två skäl. 1. Man ska vara ett välmående företag för att få/låna pengar. Nefertiti är en verksamhet som precis håller ekonomin för verksamheten ovanför ytan. 2. Allt är ju ett lån. Pengar som ska betalas tillbaka längre fram. När ska vi klara det...? Så det är luftskott för oss och pengar som är för svåra att komma åt.

Hur ser ni framåt?

– Men det måste vi ju. Nefertiti är ett gammalt adelsmärke. Vi måste göra en omstart och det ganska omgående. Det som har skett är väldigt tråkigt, men vi har kämpat länge med att klara vår ekonomi.

Nefertiti

Är: En jazzklubb som startade 1978. Klubben har sedan starten lockat både den nationella och internationella jazzeliten och fått ett gått renommé. Genom åren har också klubbverksamhet drivits och konserter med både rock- och punkband.

Aktuell: På grund av coronakrisen har Nefertiti AB tvingats till en konkurs. Föreningen Nefertiti, med 700 medlemmar, fortsätter emellertid med en förhoppning att få verksamheten på fötter igen.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11