På svenska. Daniel Lemmas nya ep är försmaken på ett album med musik med svenska texter som kommer i höst. Foto: Kai Martin

Covid och Karin Boye fick Daniel Lemma att skriva på svenska

"Stjärnornas tröst" – Göteborgs stadsteaters föreställning med Karin Boyes texter 2016 – blev inspiration för Daniel Lemma. Nu kommer ep:n "Sörgårdens tak" med egna svenska texter.

  • Publicerad 15:56, 23 mar 2021

Sedan genombrottet med "If I used to love you", soundtracket till "Jalla! Jalla!", 2001 har Daniel Lemma varit engelskan trogen. Åtminstone på de skivor där hans skrivit texterna. För visst har han sjungit på svenska. Som när han 2010 gästade Taubespelen och tillsammans med Augustifamiljen sjöng Evert Taubes musik. Eller hans medverkan i "Stjärnornas tröst" 2016 – Göteborgs stadsteaters Karin Boye-hyllning – som sedan blev skiva.

– Att skriva på svenska har ju varit otrampat vatten för mig. Men med Karin Boye-föreställningen blev jag van att kväll efter kväll höra mig själv sjunga på svenska.

Varit kritisk

Han berättar att han i många år försökt skriva på svenska, men varit kritisk mot resultatet.

– Det har blivit någon låt eller två, som jag tyckt varit okej, men som jag nästa gång jag har lyssnat känts som skit.

Men det var med pandemin för ett år sedan som han gav sig tiden att sätta sig ned och jobba med sitt material. Det har blivit ep:n "Sörgårdens tak" med titellåten och "Kärleksshaman" samt "Polaroid". En försmak på det album som ska komma i höst.

– Man kan säga att Boye och covid gav den här plattan. De första sex månaderna tyckte jag det var skönt att få den här tiden att jobba med musiken, texten och plattan. Men nu tycker jag mest att det är drygt, säger Daniel Lemma som är sugen på att komma ut och spela.

– Jag var ju ändå lyckligt lottad förra sommaren som kunde spela då det var 50-gräns för publika framträdande. Jag kan ju köra ensam, säger han som hade en hel del att göra.

Fiktiv värld

Med "Sörgårdens tak" har Daniel Lemma skapat ur en både fiktiv och verklig värld, mycket med Göteborg i centrum och hur samhället ser ut i dag.

– Med "Polaroid" testade jag kompisar, vilka klubbar de kunde minnas att vi gick på för 20, 30 år sedan. Det var som att trycka på en knapp. Inget försvinner, samtidigt som ingenting är för evigt. Men det var fantastiskt att se mina vänner bli 20 år yngre när de började minnas allt det här.

Nya svängar

De svenska texterna gifter sig fint med Daniel Lemmas musik, som delvis har fått ta lite nya svängar.

– Det har gått från att vara svårt till att vara kul. Jag ska inte säga att det var berusande att jag kunde, men en kick av vad jag klarade av.

I studion hade han hjälp av Augustifamiljens och Håkan Hellströms kapellmästare Stefan Sporsén, som kom att bli betydelsefull för inspelningen.

– Han kom in rätt sent i processen. Först vid inspelningen. Men har varit väldigt mycket av ett bollplank. Det har varit bra för mig, som navigerat i delvis okända vatten.

Daniel Lemma

Är: 50 år. Musiker, låtskrivare och textförfattare. Fick sitt genombrott med låten "If I used to love you" 2001, som var soundtrack till succéfilmen "Jalla! Jalla!". Har sedan dess varit trogen skivutgivare och som turnerande musiker.

Medverkade: 2016 i Karin Boye-föreställningen "Stjärnornas tröst" på Göteborgs stadsteater, där Fredrik Jonssons musik till Karin Boyes dikter med Daniel Lemma som sångare blev skiva.

Bor: I Majorna.

Aktuell: Med trespårs-ep:n "Sörgårdens tak", som är en försmak på albumet som kommer i höst.

Visa merVisa mindre

Testat tidigare. Vid Taubespelen 2010 gästade Daniel Lemma husbandet Augustifamiljen för att sjunga Evert Taubes musik. Foto: Kai Martin

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00