Tiden är inne. GES – det vill säga Glenmark, Eriksson och Strömstedt – är redo för turné med sin succéshow. Foto: Kai Martin

Då kommer GES till Göteborg

I november lockade GES succéshow "Stanna världen en stund" 11000 i Scandinavium – per föreställningen. Nu kommer trion tillbaka. Men först i höst.

  • Publicerad 14:30, 2 jan 2022

När Niklas Strömstedt, Anders Glenmark och Thomas "Orup" Eriksson först gick ut med sin show "Stoppa världen en stund" var siktet inställt på the Theatre och premiär i april 2020. Men som ett omen beträffande titeln stannade verkligen världen en stund – ja, lite länge än så – på grund av den grasserande pandemin.

– Ja, vi har ju diskuterat om det var vårt fel, skämtar Niklas Strömstedt.

– Men det var verkligen jättekonstigt att det blev så, att allt ställdes in två veckor före premiären.

Skam den som ger sig

Men skam den som ger sig. Den färdigrepeterade showen packades ner för att packas upp igen i höstas. Nu på Cirkus i Stockholm där den gjorde succé. GES gjorde sedan en avstickare i mitten av november till Scandinavium. Fyra utsålda hus över en helg med 11000 per föreställning har lockat till mersmak.

Så nu har trion planerat för en turné, som startar Helsingborg 3 september och sedan fortsätter genom Sverige med totalt – i dagsläget – 13 stopp där Malmö är finaldatum 18 november.

Show eller konsert

GES dividerar fortfarande om det är en show eller konsert som trion gör.

– Ja, vad är skillnaden, undrar Niklas Strömstedt.

– Skillnaden är väl att vi pratar mer mellan låtarna. Annars gör vi ju vår grej fullt ut, menar Anders Glenmark.

Inga nya låtar

Inför Göteborgspremiären fanns det också diskussioner om några nya låtar skulle lyftas in. Men så har det inte blivit.

– Alla låtar som vi har gjort får ju inte ens plats. Men vi har en avdelning med ett digitalt chokladhjul med låtar som annars inte finns med på låtlistan. Låtar som vi kanske skulle spelat på soloturnéer eller som vi gjort för andra, förklarar Niklas Strömstedt och menar att låtlistan därmed aldrig blir densamma från en kväll till en annan.

Folkliga

GES har sedan genombrottet 1994 fått en stark folklig förankring. Något som, om inte annat, bevisades vi besöket i Göteborg i november.

– Det var helt galet. Men vi vet inte om det berodde på oss eller på att folk äntligen fick komma ut och gå på konserter, säger Niklas Strömstedt.

– Men vi får mycket kärlek. Det är bara att bocka och buga, fortsätter Anders Glenmark.

Framgångsreceptet är, enligt Niklas Strömstedt:

– Vi har ett knippe bra låtar, är olika som personer och artister. När vi möts händer någonting.

Första gången inomhus

Med spelningarna på Cirkus och i Scandinavium var det första gången sedan 1995 som trion spelat inomhus.

– Vi trodde väl någonstans att GES var en utomhusakt. Men nu inser vi att det spelar ingen roll om publiken kommer i badbyxor eller pälsmössa, säger Anders Glenmark.

– men det är underbart att spela inomhus. Nu är man inte beroende av väder och kan dessutom dra nytta av ljud och ljus på ett annat sätt, menar Niklas Strömstedt.

"Stanna världen en stund" är tänkt att definitivt sätta punkt för GES. Något de tre, trots framgångarna, står fast vid.

– När vi gjort det här är det dags för något annat. När vi är färdiga har vi ju dessutom hållit på med det här länge. Vi började ju prata om det här redan sommaren 2018, säger Niklas Strömstedt.

Ryggoperation

Lägg till detta att Anders Glenmark besvärats av sviterna efter en komplicerad ryggoperation i januari.

– Det har blivit en lång rehab och nerverna har väl inte riktigt hittat rätt än. Det kan hända att jag fortfarande blir tokig, ledsen och arg, säger han.

– Men det gäller att ha tålamod. Alla måste ha det. Jag tappar fortfarande balansen ibland och måste vila emellanåt. Men vi har valt att förklara från scen varför det är så. Det är bättre än om vi skulle tvingats ställa in på grund av mig. Oavsett om jag stapplar mig fram eller ej är det en stor seger för mig att göra det här.

Fotnot. Thomas "Orup" Eriksson var vid intervjutillfället hemma för vård av sjukt barn.

GES

Är: Den 1994 tillfälligt ihopsatta konstellation musiker med Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Orup, som gjorde svenska fotbollslandslagets signaturmelodi till VM i USA, där laget tog brons. 1995 kom trions debutalbum, som blev en storsäljare. Den följdes upp 2003, men då mer floppbetonat. 2017 gjorde GES sex uppskattade spelningar i Borgholms slottsruin, som senare gav den framgångsrika sommarturnén 2018.

Aktuella: Skulle ha haft premiär på "Stanna världen en stund" på the Theatre, Gothia Towers, Göteborg 3 april 2020. Men på grund av coronaviruset har allt flyttades den till Stockholm med premiär i september 2021. I november gästade trion Scandinavium. Dit kommer man nu tillbaka – 23 september – under höstturnén 2022.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21