Laddar. Ensemblen till "Så som i himmelen" med bland andra Malena Ernman är laddad för uppsättningen i Göteborg. Foto: Mats Bäcker

Då kommer "Så som i himmelen" till Göteborg

Musikalsuccén "Så som i himmelen" kommer till Göteborg – två år senare än planen. Originalensemblen – med bland andra Malena Ernman och Morgan Alling – från Stockholm fortsätter till Scandinavium.

  • Publicerad 14:31, 20 dec 2021

Det är en fantastisk känsla för oss alla.

Den minnesgode läsaren kanske kommer ihåg att GöteborgDirekt skrev om den audition som hölls på Brunnsboskolan i början på februari 2020. Den som lockade över tusen barn som hoppades på att göra så bra ifrån sig att det skulle ge en plats i succémusikalen "Så som i himmelen".

Men… av den tänkta premiären på the Theatre i maj samma år blev det intet. Pandemin kom i vägen och sedan dess har Göteborgssatsningen av musikalen legat i träda.

Äntligen dags

Nu är det emellertid dags. Drygt två år senare än tänkt satsar produktionsbolaget på en Göteborgspremiär. 27 maj 2022 är det premiär i Scandinavium. Därefter spelas den åtta gånger i arenan med final 5 juni.

I Stockholm på Oscarsteatern lockade Malena Ernman, Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Morgan Alling och Anders Ekborg 221000 besökare. Intresset för musikalen är fortsatt stor nu när det är dags för Göteborg.

Störst sen "Mamma Mia"

Om någon av de barnen som klarade auditionen i Göteborg är aktuella för uppsättningen i vår är ännu inte klart.

Men när föreställningen återupptas är det 25 skådespelare som samlas kring de senaste årens största svenska scenframgång. Det blir Scandinaviums största musikalsatsning sedan "Mamma Mia" 2007.

– Det är en fantastisk känsla för oss alla. Publiken behöver det verkligen, att vi alla drar vårt strå till stacken för att samhället stegvis ska komma tillbaka. Då är kultur och konserter en viktig beståndsdel, anser jag, säger producenten Vicky von der Lancken i ett pressmeddelande.

Parallellt med Scandinavium-satsningen går också musikalen på export till scener i Norge, Finland, Österrike, Island och Tyskland. Manuset är också översatt till engelska, norska, finska, danska och tyska.

Internationell satsning

Producenterna Johan och Vicky von der Lancken hade innan pandemin besök av utländska teaterkollegor, bland annat från Londons West End och Broadway med intresse om att sätta upp musikalen i London respektive New York. Att en svensk musikal lockar utländska teaterhus är ytterst ovanligt. Men det har hänt tre gånger tidigare, för Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Då handlade det om musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma Mia", som alla har framförts utomlands.

Så som i himmelen

Är: En musikalversionen av Kay Pollackfilmen ”Så som i himmelen” (2004), producerad av Johan von der Lancken och i regi av Markus Virta. Den hade premiär i Stockholm 13 september 2018. Filmen sågs av 1,47 miljon biobesökare. Ledmotivet ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm låg på Svensktoppen i 68 veckor.

Roller: Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Malena Ernman, Morgan Alling, Anders Ekborg, Christopher Wollter, Sofia Pekkari, Bea Järås, Rikard Björk,Thérèse Andersson Lewis och Linus Eklund Adolphson.

Aktuell: Som uppsättning i Scandinavium 27 maj till 5 juni.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47